Čtvrtek, 28. března 2024

Hlídají Šumavu z cyklistického sedla

Hlídají Šumavu z cyklistického sedla

Šumavou brázdí nové cyklohlídky. Celý den jsou v terénu. Pomáhají turistům, dohlíží na pořádek. Během prázdnin řešili desítky případů. Díky nim se během letních prázdnin podařilo zachránit i čtyřletého chlapce a sedmaosmdesátiletého seniora, kteří se ztratili při hledání hub.

Asi sedmdesát kilometrů - to je přibližná denní dávka, kterou při každé společné službě ujedou cyklohlídky, brázdící od začátku tohoto léta územím Národního parku Šumava. Na jejich fungování se společně podílí Informační a strážní služba Správy (ISS) NP a CHKO Šumava a Policie České republiky - na kole tak ve dvojici vyjíždí vždy jeden policista a jeden pracovník ISS.

"Dohlížíme na dodržování veřejného pořádku a zákonů, které se týkají ochrany přírody a krajiny a také tím zabezpečujeme informační servis přímo v terénu," popisuje Jiří Demeter, pracovník ISS.

Cílem těchto společných hlídek je především preventivní činnost. "Vyrážíme do hojně navštěvovaných turistických míst, rekreačních oblastí kempů a podobně," doplňuje Demeter. Cílem je tak především oblast Borových Lad, Knížecích Plání nebo Pramenů Vltavy.

Mezi nejčastější přestupky, které cyklohlídky řeší, patří nepovolené vjezdy automobilů do částí, kde nemají co dělat, stejně tak nepovolené vjezdy cyklistů. Podobných případů řešili strážci a policisté od začátku prázdnin desítky.

Do terénu vyráží cyklohlídka zhruba jednou týdně. Se znakem Policie ČR na cyklo dresu vyjíždí ve většině případů praporčík Ondřej Sova, z obvodního oddělení v Horní Vltavici, které spadá do Národního parku Šumava.

Z profesního hlediska mu tato nezvyklá služba umožní lépe poznat další místa a lesní cesty ve služebním obvodu, o který se stará, a do kterého by se s autem jen těžko dostával.

Stovky kilometrů a s tím spojené získané znalosti na spletitých lesních cestách využil například v polovině července při rozsáhlé pátrací akci po dezorientovaném sedmaosmdesátiletém houbaři v okolí Šindlova u Borových Lad, kterého sám našel.

Senior se vydal se svým synem houby. Stěžoval si ale na bolení nohou, proto se domluvili a starý muž se rozhodl sám pomalu vrátit k autu. Když ale k němu přišel řidič - syn, svého otce tu nenašel. V terénu se ho po několika hodinovém hledání podařilo najít cyklohlídce, byl dezorientovaný, dehydrovaný, poškrabaný v obličeji, po několika pádech. "Kolo je pro takovou pátrací akci přímo ideální," uvádí Ondřej Sova.

Díky tomu, že tráví službu v terénu, přímo mezi turisty, podařilo se jim najít i čtyřletého chlapce z Pyšel ve středních Čechách, který se ztratil své matce při hledání hub nedaleko Bučiny. Matka se do hledání tak zabrala, že si nevšimla svého synka mizejícího v lese. Chlapce brečícího u cesty včas nalezla cyklohlídka, ještě předtím, než začalo větší pátrání.

Ondřej Sova i Jiří Demeter se shodují, že ohlasy ze strany návštěvníků na cyklohlídky jsou zatím jen pozitivní.

"Náš dohled v terénu na kole je určitě každému sympatičtější než ze služebního vozidla," shodnou se oba.
Oba mají standardně vybavené jízdní kolo v trekové úpravě, vybavené brašnami, v nichž jsou pomůcky pro běžný výkon služby. Policejní bicykl má navíc stejné barevné označení jako policejní auto.

Ve Vimperku dne 17. 8. 2012

Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů