Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvánka na konferenci Spalovny a energetické využití odpadů

Konference se bude věnovat energetickému využití komunálního odpadu ve spalovnách (zařízení pro energetické využití odpadu-ZEVO) a přínosům pro odpadové a energetické hospodářství měst a obcí ČR.

Pozvánka na konferenci Spalovny a energetické využití odpadů

Dovoluji si Vás pozvat tímto na 2 ročník konference Spalovny a energetické využití odpadů, která se koná ve dnech 3. - 4. října 2012 na Magistrátu hl. města Prahy (Mariánské nám.2, Praha 1) a to pod záštitou pana Radka Lohynského, radního hl.m. Prahy.

Konference se bude věnovat energetickému využití komunálního odpadu ve spalovnách (zařízení pro energetické využití odpadu-ZEVO) a přínosům pro odpadové a energetické hospodářství měst a obcí ČR. Na druhý den jsme pro Vás připravili exkurzi do ZEVO Malešice, Praha. Budete se moci přesvědčit jak v praxi funguje spalovna komunálního odpadu a to přímo na území hlavního města.Průvodcem Vám bude Dr.-Ing. Aleš Bláha, ředitel ZEVO Malešice.

Hlavní témata konference:
Jaké zásadní změny přináší aktualizovaná Státní energetická koncepce (ASEK)? Jak velká bude podpora státu při výstavbě spaloven po přijetí zákona o podporovaných zdrojích energie? Kdy bude spalování komunálního odpadu levnější než skládkování? Jak fungují ZEVO v praxi? Jaké jsou poslední ekologické technologie a parametry spaloven? Kolik energie můžeme spalováním komunálního odpadu ušetřit a kolik naopak získat? Jaké jsou možnosti financování výstavby ZEVO? Je možné žádat o dotaci z fondů EU? Bude otevřena další výzva OPŽP? Příklady z tuzemska i zahraničí ..

Na tyto a další otázky Vám budou odpovídat zástupci dotčených ministerstev a přední odborníci v oboru:
PhDr. Ivo Hlaváč, náměstek ministra, ředitel Sekce technické ochrany životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí ČR
Mgr. Milan Kyselák, Odbor elektroenergetiky, Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie, Ministerstvo průmyslu ČR
Zdeněk Ryšavý, radní pro oblast informatiky, životního prostředí, územního plánování, Krajský úřad kraje Vysočina
Ing. Martin Hájek, Ph.D., ředitel, Teplárenské sdružení ČR
Ing. Jiří Holoubek, obchodně technický ředitel, Plzeňská teplárenská, a.s.
Dr.-Ing. Aleš Bláha, ředitel ZEVO Malešice, Pražské služby, a.s.
a další

Více o programu konference a možnostech přihlášení naleznete na www.bids.cz/ZEVO

Česká republika stojí na prahu odpadového kolapsu. Vážně hrozí, že si brzy nebudeme vědět rady, jak naložit s komunálním odpadem. Již za pět let, tedy v roce 2017, totiž musíme podle nařízení EU více než polovinu roční produkce domovního odpadu neukládat na skládky, ale čistě spalovat. Tento cíl však nebude možné bez postavení nových spaloven splnit. Navíc se vystavujeme hrozbě sankcí. Mnohamiliardové investice do spaloven však stojí..Investoři i vyspělé ekologické technologie zde jsou. Vše blokuje fakt, že odpad sice všichni mohutně produkujeme, jenže nikdo dnes nechce mít za humny skládku nebo spalovnu.

Přitom důvod pro výstavbu spaloven (odborně - zařízení pro energetické využití odpadů - zkr. ZEVO) jsou více než praktické. Městům a obcím se tím razantně sníží skládkování a navíc mohou využít teplo a elektrickou energii, která se v takovém zařízení vyrobí. Emisní parametry zařízení na využívání odpadů jsou kvalitativně úplně jiné než parametry pro běžnou teplárnu a s jistotou lze říci, že emise do ovzduší všech znečišťujících látek jsou mnohonásobně nižší než u stávající klasické teplárny. Pro zajímavost - jen ve Švýcarsku funguje 30 ZEVO a to často v centrech měst...Průlomem by měl být nově přijatý zákon o podporovaných zdrojích energie - poprvé budou odpady v legislativě označeny za obnovitelný zdroj. Možnosti čerpání podpory výstavby ZEVO z OPŽP jsou limitovány, ale Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR připravuje další způsob podpory výroby energie z odpadu a to podporu provozní.

Jaké změny přináší aktualizovaná Státní energetická koncepce (ASEK) ?Jak velká bude podpora státu při výstavbě spaloven po přijetí zákona o podporovaných zdrojích energie? Kdy bude spalování komunálního odpadu levnější než skládkování? Jak fungují ZEVO v praxi? Příklady z tuzemska i zahraničí ..Jaké jsou poslední ekologické technologie a parametry spaloven? Kolik energie můžeme spalováním komunálního odpadu ušetřit a kolik naopak získat? Jaké jsou možnosti financování výstavby ZEVO?

Na tyto a další otázky Vám budou odpovídat zástupci dotčených ministerstev a přední odborníci v oboru.
Na druhý den jsme pro Vás připravili exkurzi do ZEVO Malešice, Praha. Budete si moci přesvědčit jak v praxi funguje spalovna komunálního odpadu a to přímo na území hlavního města.

Těšíme se na setkání s Vámi, za tým společnosti B.I.D. services,

Soňa Miňovská

manažer konference

sminovska@bids.cz

Mobil:775 28 26 40

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů