Pátek, 29. března 2024

Senát o zákazu těžby břidlicových plynů rozhodne až po volbách

Senát o zákazu těžby břidlicových plynů rozhodne až po volbách

Senát bude o zákazu těžby břidlicových plynů rozhodovat až po podzimních volbách. Lhůtu pro projednání příslušného zákona, který navrhli senátoři ODS a ČSSD, dnes prodloužil na žádost svých výborů až do konce října. O těžbě se uvažuje v několika českých a moravských regionech včetně Náchodska, kde se stala jedním z předvolebních témat.

Těžbu formou hydraulického štěpení chtějí zakázat její odpůrci, kteří poukazují na to, že by mohla ohrozit životní prostředí i kvalitu podzemních vod.

Podobný zákon slíbil předložit sněmovně místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD. Oba návrhy vycházejí od koalice občanských iniciativ STOP HF, pod jejíž petici proti těžbě se podepsalo na 23.000 lidí. Vlastní návrhy, například novelu horního zákona, chystá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), prosadit se je chystá až v horizontu dvou let. Zákaz těžby by byl ale podle jednoho z předkladatelů, náchodského senátora Petra Pakosty (dříve ODS), jednodušší.

Těžba břidlicového plynu už je zákonem zakázána ve Francii nebo v Bulharsku. Její zastánci naopak argumentují příkladem USA, které se díky těžbě už předloni staly největším producentem plynu na světě. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vedlo v USA využívání břidlicového plynu místo uhlí k prudkému poklesu emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů