Pátek, 19. dubna 2024

Z pardubické Synthesie vybuchl zásobník, unikl oblak plynů

Z pardubické Synthesie vybuchl zásobník, unikl oblak plynů

Z pardubické chemičky Synthesia unikl dnes odpoledne po výbuchu jednoho ze zásobníků oblak nitrózních plynů, které mohou způsobovat zdravotní problémy. Vítr oblak odnesl nad Pardubice a Rosice. Důvodem nehody byly zřejmě vysoké venkovní teploty. Hasiči na místě zásobníky ochlazují a výpary skrápí vodní mlhou, uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Další škodliviny z areálu chemičky podle informativní SMS z firmy neunikají, nikdo nebyl zraněn. Chemička zastavila část výroby. Ve větší koncentraci se nitrózní plyny stávají jedovatými.

Obyvatelé některých městských částí museli uzavřít okna, nebezpečí podle městského rozhlasu pominulo po 16:00. Z některých částí Pardubic byl vidět ocelový mrak, který podle svědků zahaloval i nedalekou Kunětickou horu, odpoledne se pomalu rozplynul. Starostové okolních obcí a měst dostali z dispečinku chemičky SMS o provozní nehodě. Obyvatele Pardubic před nebezpečím varoval hasičský záchranný sbor kraje sirénou, poté na nebezpečí upozornil i městský rozhlas a doporučil lidem, aby si připravili jednoduché ochranné pomůcky, například mokrý šátek přes ústa. Záchranáři v souvislosti s výbuchem na místě ošetřili jednoho zaměstnance v šoku, poskytli jednu radu po telefonu, kdy si asi patnáctiletý chlapec stěžoval na bolest v krku a na pálení očí. Na bolest v krku si stěžovala i posádka záchranky, která na místo vyjela. Po odjezdu z areálu se záchranářům ulevilo a pokračovali v práci.

Podle mluvčí a personální ředitelky Synthesie Jaroslavy Doležalové chemička zastavila část výroby nitrocelulózy, která se váže k zásobníku, z něhož plyny unikly. "Jednou z možných příčin provozní nehody jsou extrémně vysoké venkovní teploty. Vedení společnosti přijalo okamžitá opatření a do odvolání přerušilo část výroby. Majetek a osoby v areálu SemtinZone nebyly ohroženy. Příčina vzniku nehody bude předmětem šetření," uvedla.

Nitrózní plyny uniklé do ovzduší mohou lidem způsobovat dýchací potíže, řekl ČTK bývalý inspektor životního prostředí Miroslav Rubeš. Podle vedoucího oddělení krizového řízení magistrátu Jiřího Kyncla mohou plyny způsobit zdravotní potíže zejména u lidí s alergiemi, kardiovaskulárními nemocemi a chorobami dýchacího ústrojí.

Oxid dusíku unikl v Synthesii do ovzduší i v pondělí brzy ráno, také po provozní nehodě. To se ale škodliviny podle vyjádření firmy nedostaly mimo areál SemtinZone. Za nehodu mohlo nejspíš přehřátí zásobníku, který stejně jako dnes nevydržel, a nastal fyzikální výbuch, což je výbuch bez požáru.

Oxidy dusíku ze Synthesie unikly i předloni v červenci, za únikem byla technická závada a přispělo k němu i tropické horko. Žlutý jedovatý mrak tehdy putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce severozápadním směrem.

Zuzana Doušová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů