Úterý, 16. dubna 2024

11 členských zemí EU překračuje emisní limity stanovené úmluvou CLRTAP

11 členských zemí EU překračuje emisní limity stanovené úmluvou CLRTAP

I když emise většiny znečišťujících látek v Evropě během posledních dvou desetiletí výrazně poklesly, řada zemí nadále překračuje emisní stropy dojednané v rámci Göteborského protokolu, jenž je součástí Úmluvy OSN o přeshraničním znečišťování ovzduší (CLRTAP).Významnými zdroji znečišťování ovzduší zůstávají silniční doprava, domácnosti, elektrárny, určitá průmyslová odvětví a zemědělství, upozorňuje nově vydaná zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). "Skutečnost, že jsou nadále překračovány emisní limity, ukazuje, že musíme pokračovat v úsilí k zajištění ochrany lidského zdraví evropských občanů", uvádí Jacqueline McGlade, výkonná ředitelka EEA.

Emisní stropy jsou stanoveny pro čtyři znečišťující látky (NOx, SOx, NMVOC a NH3) a měly být splněny do roku 2010. Z 11 zemí, které emisní stropy překročily, měly Dánsko a Španělsko vyšší emise tří sledovaných látek, Německo dvou látek (NMVOC a NOx), Rakousko, Francie, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko a Švédsko překročilo emisní strop pro NOx a Finsko pro NH3.

Emisní data je možné prohlížet a zobrazovat prostřednictvím aplikace Data Viewer dostupné na stránkách EEA. Plné znění Zprávy o inventarizaci emisí v EU letech 1990-2010 dle CLRTAP je k dispozici ke stažení v anglickém jazyce zde.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů