Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obnovený rybník v přírodní rezervaci Luňáky na Klatovsku opět vítá chráněné druhy ptáků

Obnovený rybník v přírodní rezervaci Luňáky na Klatovsku opět vítá chráněné druhy ptáků

Obnovený Dolejší rybník [1] je význačným hnízdištěm vzácných druhů ptáků jako je třeba moták pochop, čejka popelavá či kulík říční. Ptákům slouží i jako oddechová lokalita při tahu. Potřebná částka 1,8 milionu Kč byla Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR poskytnuta z Operačního programu Životní prostředí. V intenzivně zemědělsky využívané krajině bylo obnoveno 3,4 hektaru jedinečných vodních a mokřadních biotopů. Znamená to jednoznačný přínos nejen pro ptáky, ale i pro ohrožené obojživelníky a mokřadní rostliny.

"Bylo odstraněno 1409 m3 přebytečného bahna, rozšířena vodní plocha a v zátopě rybníka stržen orobinec i s kořenovým systémem a vybudována tůň [2]. Obnovený rybník a jeho okolí nyní také dokáže zadržet více vody a tím se sníží riziko povodní. Navíc v létě nebude ohrožen vysycháním. Celý projekt je nyní připraven ke kolaudaci," vysvětluje Jana Krčilová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

"Letos jsme pozorovali hnízdění ohroženého motáka pochopa, potápky malé, slípky zelenonohé a kulíka říčního. Velkou vzácností je čejka chocholatá, která patří k nejrychleji mizejícím ptákům naší krajiny. U husy velké, volavky popelavé a poláka chocholačky jsme hnízdění nezaznamenali, ale vyskytují se zde. V nové tůni a okolí se usadila rosnička zelená, blatnice skvrnitá, čolek obecný a ropucha obecná," vypočítává Zdeněk Myslík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Český les a krajského střediska Plzeň.

Poznámky:

[1] Rybník Dolejší (3.9 ha) se nachází v přírodní rezervaci Luňáky v Plzeňském kraji u Dolní Lhoty u Klatov. Celková výměra přírodní rezervace činí 26,5591 ha.

[2] Veškeré stavební práce byly provedeny v souladu s příslušnými nařízeními správce rezervace, kterým je Krajský úřad Plzeňského kraje. Rybník byl v jarních měsících znovu napuštěn, aby nebyl ohrožen vývoj vodních bezobratlých a obojživelníků.

Zdroj:AOPK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů