Úterý, 16. dubna 2024

Vyšel Průvodce po památných stromech v Moravském krasu

Vyšel Průvodce po památných stromech v Moravském krasu
Při otevření Novodvorské lipové aleje pro prázdninovou sezónu byl veřejnosti představen první Průvodce po památných a významných stromech CHKO Moravský kras.

Studentka Přírodovědecké fakulty Palackého univerzity v Olomouci Kateřina Židů navázala na svoji práci v rámci středoškolské odborné činnosti. Díky finanční pomoci Nadace O2 v programu Thing Big bylo možné připravit pro veřejnost první ucelený přehled významných a památných stromů na území chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Autorce se za pomoci odborníků a místních znalců podařilo zajímavým způsobem skloubit informace o významných stromech v Moravském krasu s historií místa, na kterém stromy rostou. Listnaté stromy jsou vyobrazeny ve své letní i zimní ( neolistěné) podobě, aby je návštěvníci mohli lépe identifikovat v jakékoliv roční době. Současně si tak každý může udělat lepší představu o konstrukci koruny jednotlivých stromů.

Návštěvníkům Moravského krasu se tak rozšiřuje nabídka zajímavých míst, která mohou navštívit. Omezený tiskový prostor věnovaný jednotlivým stromům nedovolil uvést přesný popis cesty. Tento drobný nedostatek je nahrazen připojením GPS souřadnic.

Tato publikace navazuje na nedávno vydané "Sakrální stavby ve Vavřinci a okolí". Autoři Miloslav Novotný a Rostislav Burget využili práce místních badatelů a písmáků a zmapovali vznik a vývoj těchto zajímavých krajinotvorných prvků v oblasti Vavřinecké plošiny. Pozoruhodný je především fakt, že publikace není jen pouhým přehledem sakrálních staveb, ale je vyvrcholením několikaleté práce obou autorů na jejich obnově a záchraně.

Průvodce po významných a památných stromech můžete najít na vybraných informačních střediscích, prodejnách upomínkových předmětů, na rozhledně ve Veselici a na správě CHKO Moravský kras.

foto: Martin Hájek

Jiří Židů
Zdroj: AOPK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů