Pátek, 29. března 2024

Bývalé vojenské cvičiště v CHKO Pálava bylo definitivně zrušeno

Bývalé vojenské cvičiště v CHKO Pálava bylo definitivně zrušeno

Vybraná mikulovská stavební firma [1] dokončila sjednané práce na odstranění tří stavebních objektů v areálu bývalého vojenského cvičiště u Mikulova v chráněné krajinné oblasti Pálava. Akce byla financována z Operačního programu Životní prostředí a státního rozpočtu.

"Bývalé cvičiště leží v jedinečné krajině - patří do chráněné krajinné oblasti Pálava, je také součástí ptačí oblasti Pálava a evropsky významné lokality Milovický les. Demolice nepoužívaných budov je důležitá nejen pro zdejší přírodu, ale i pro bezpečnost návštěvníků. Provedení prací hodnotíme jako velmi dobré a předpokládáme, že příští sezónu dotčené plochy již nebudou poznat od okolní krajiny," konstatuje Jiří Matuška, zástupce vedoucího regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Pálava a krajského střediska Brno.

Odstraněny byly objekty bývalé řídící věže, učebny a sociálního zařízení, které vojáci využívali při výuce a cvičeních. Objekty byly likvidovány včetně betonových základů a vše bylo odvezeno k uložení na legální skládky.

Na bývalém vojenském cvičišti rostou na vápenitém podloží zejména cenné polopřirozené suché trávníky a křoviny. O tuto lokalitu je třeba cíleně pečovat, protože po ukončení činnosti armády zarůstá. Místo se proto kosí a vypásá, odstraňují se nepůvodní invazní dřeviny trnovník akát a pajasan žlaznatý.

Celý areál je majetkem státu, k hospodaření je příslušná Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Likvidace nepoužívaných budov je součástí plánu péče o chráněnou krajinnou oblast Pálava.

Poznámky:

[1] Společnost Ing. Mach a Ing. Báťa zvítězila ve výběrovém řízení s nejnižší nabídkou: 802 687 Kč.

Zdroj: AOPK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů