Úterý, 19. března 2024

Obce na Žďársku projednají podmínky průzkumu pro jaderné úložiště

Obce na Žďársku projednají podmínky průzkumu pro jaderné úložiště

Obce na Žďársku budou jednat se Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) o podmínkách jejich souhlasu s geologickým průzkumem tohoto území pro stavbu úložiště jaderného odpadu. Schůzka se uskuteční ve čtvrtek na obecním úřadě ve Stříteži. Zúčastní se jí zástupci sedmi dotčených obcí a dalších čtyř v jejich těsném sousedství. ČTK to dnes řekl střítežský starosta Radek Štourač.

Pro hlubinné úložiště má správa úložišť v Česku vytypovaných sedm lokalit. Jednání v lokalitě Kraví hora na Žďársku zatím pokročila nejdál.

Čtvrteční jednání ve Stříteži se bude týkat návrhu smlouvy, kterou chce SÚRAO s obcemi kvůli průzkumu lokality uzavřít. Podle Štourače starostové na Žďársku už návrh zhruba znají a některé věci se jim nelíbí. "Určitě se budeme bavit o těch nejasnostech ve smlouvě a za druhé se budeme bavit o nějakém nezávislém konzultantovi, ať jde o právní otázky nebo ohledně geologického průzkumu," přiblížil.

K jednání o návrhu smlouvy SÚRAO na Žďársku přistoupila, protože tam už skončila série veřejných debat zahájená na jaře. Debaty začaly ve všech sedmi lokalitách. Uskutečnily se už ve všech obcích na Žďársku a také v celé jihočeské lokalitě Magdaléna, řekla ČTK mluvčí správy úložišť Tereza Bečvaříková. I na jihu Čech chce SÚRAO začít jednat s obcemi o návrhu smlouvy o geologickém průzkumu v nejbližší době. V dalších pěti vytypovaných lokalitách budou debaty ještě pokračovat.

Obce na Žďársku jsou podle jarního průzkumu veřejného mínění, který si zadala SÚRAO, ke zkoumání pro úložiště ze všech zvažovaných míst v ČR nejvstřícnější. Je to dáno hlavně tím, že lidé v této oblasti jsou zvyklí na těžbu uranové rudy, která tam trvá přes půl století.

Ani tam ale jednání nemusejí být jednoduchá, přestože správa úložišť může samosprávám nabídnout finanční kompenzace. Dotčené obce na Žďársku by si po dobu průzkumu mohly ročně dělit 8,7 milionu korun. Částka pro jednotlivé obce závisí na rozloze jejich území zasahujícího do zkoumané oblasti.

Správa úložišť opakovaně tvrdí, že v žádné lokalitě nezahájí průzkum, pokud nebude mít souhlas od všech dotčených obcí. Její zástupci také uvádějí, že souhlas s geologickým průzkumem neznamená souhlas se samotnou stavbou úložiště.

O případném povolení či nepovolení průzkumu ve Stříteži zřejmě rozhodnou obecní zastupitelé, ale před hlasováním nechají prostor pro vyjádření občanů. Podle starosty se zatím neobjevila žádná iniciativa požadující v této věci místní referendum.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů