Středa, 24. dubna 2024

Ostravsko bude čistší, hutě slibují pokles zplodin o desítky procent

Ostravsko bude čistší, hutě slibují pokles zplodin o desítky procent

O dotace žádá šest největších znečisťovatelů ze severní Moravy. Podniky musejí nakoupit lepší technologie, než jaké EU nařizuje povinně.

Lidé na severní Moravě mají šanci, že se jim bude dýchat o něco lépe. Do regionu, který se dlouhodobě utápí ve zplodinách z továren a je v něm nejznečištěnější životní prostředí v Česku, poputuje z EU pět miliard korun na pročištění vzduchu. Rozdělí si je největší znečišťovatelé, kteří tak na eurodotace určené na ekologii dosáhnou vůbec poprvé.

O peníze se prostřednictvím ministerstva životního prostředí hlásí šest největších průmyslových znečišťovatelů na Ostravsku, kteří si za ně chtějí pořídit špičkové technologie, jako jsou moderní filtry nebo lepší odsávání prachu z výroby. "V minulosti jsme ještě žádné peníze z EU na zlepšení životního prostředí nedostali," říká Jiří Michálek, ředitel pro strategii skupiny Vítkovice Machinery Group, která o dotaci také požádala.

Podniky ze Severomoravského kraje slibují, že do roku 2015, kdy musejí být projekty hotové, klesnou emise z jejich výroby o desítky procent.

Unie poprvé zaplatí až 90 procent

Důvod, proč právě nyní podniky žádají o podporu na lepší odprašovače a filtry pro své továrny, je prozaický: vůbec poprvé totiž unie zaplatí až 90 procent nákladů. Dříve to bylo například jen čtyřicet procent a zbytek musely podniky platit ze svého.

Ministerstvo životního prostředí vedlo poměrně komplikovaná jednání s Evropskou komisí. "Na konci roku 2011 se obě strany dohodly, že stávající výše podpory se ze čtyřiceti procent zvedne na devadesát. Jsme první zemí v Evropské unii, které se podařilo získat takhle vysokou podporu. Důvodem je, že se jedná o tak ohrožený region," vysvětluje mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Pravidla jsou však striktní. "Musíme za to nakoupit technologie ještě lepší, než jaké nám nařizuje Evropská unie povinně," říká Barbora Černá Dvořáková, mluvčí ostravského ArcelorMittalu. V opačném případě by totiž podniky "ekologické peníze" z EU nedostaly.

Nejedná se přitom o malé částky. Technologie, které chtějí podniky pořídit, jsou velmi nákladné. ArcelorMittal chce tkaninové filtry, které mají významně snížit emise prachu. Jedná se o nejmodernější technologii, jež je v současnosti k dispozici. O jakou částku přesně Arcelor žádá, zveřejnit nyní nechce. Ale přesáhne sto milionů korun. Množství prachu, které ze závodu jde, by se mělo snížit o dvacet procent. Místo současných 669 tun prachu ročně bude huť vyfukovat o 130 tun méně.

Vítkovice Heavy Machinery zase chtějí odprášit továrnu lepším odsáváním prachu ze své pece za více než 115 milionů korun. Prašnost se má snížit skoro o třicet procent.

Sdružení: Zkoumejme zdroje

Lidé žijící na Ostravsku projekty vítají. Ovšem s výhradami. "Investice do nových technologií s největší pravděpodobností pomohou ulevit špinavému ovzduší v Moravskoslezském kraji," říká Kamila Plocková ze sdružení Čisté nebe, které dlouhodobě bojuje za lepší prostředí na Ostravsku.

"Je ale škoda, že dlouhodobě nejsou peníze na výzkum zdrojů znečištění. Dnes jsou k dispozici extrémně citlivé měřicí techniky, které označí zplodiny z jednoho komínu, a lze pak stopovat jejich pohyb. Takové analýzy by pak cenou za ušetřenou tunu prachu samy ukázaly, jaké investice jsou efektivní - jednak geograficky, jednak ekonomicky," upozorňuje Plocková.

Peníze z EU

5 MILIARD
korun si rozdělí celkem šest průmyslových podniků v Moravskoslezském kraji, které patří mezi hlavní znečišťovatele na Ostravsku.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů