Středa, 24. dubna 2024

Teploty na severu Antarktidy stoupají již 600 let

Teploty na severu Antarktidy stoupají již 600 let

Teploty na Antarktickém poloostrově začaly stoupat již před 600 lety, daleko dříve než lidmi způsobené klimatické změny přispěly k jejich dalšímu růstu. Vyplývá to z mezinárodní vědecké studie, o níž informovala agentura Reuters.

Výzkumníci zkoumali teploty, jaké v oblasti, která se na jižní polokouli dnes otepluje vůbec nejrychleji, panovaly během uplynulých století. Došli přitom k závěru, že současné oteplování o 2,6 stupně Celsia za 100 let je sice neobvyklé, nikoliv však bezprecedentní.

"Co vidíme, odpovídá lidmi způsobenému oteplování ve spojení s přirozeným oteplováním," řekl jeden z autorů studie Robert Mulvaney, který zároveň upozornil, že se výzkum vztahuje jen na jednu malou část Antarktidy.

Tým britských, francouzských a australských vědců na Antarktickém poloostrově vyvrtal vrstvu ledu do hloubky 364 metrů, z níž zjišťoval teploty v místě za posledních 15.000 let. Došel přitom k tomu, že asi před 11.000 lety tam bylo o něco tepleji než dnes, pak se na dlouho ochladilo, než se asi před 600 lety začalo tamní podnebí znovu oteplovat.

Oteplování bylo způsobené přírodními vlivy, nejspíše změnami oceánských proudů a větrů, a učinilo tak šelfový ledovec náchylnější k rozpadu na menší části ve 20. století, zejména od 90. let. Jen v posledních letech se tak oddělilo asi 25.000 kilometrů čtverečních šelfového ledovce, což přibližně odpovídá velikosti Haiti, uvádí se ve studii publikované v odborném časopise Nature.

Rozpouštění šelfového ledovce, který pluje na hladině oceánu, samo o sobě nezvyšuje hladinu moří, ale může urychlovat posun pevninského ledovce nad moře. Vědci odhadují, že kdyby někdy roztál všechen antarktický led, stouply by hladiny světových oceánů přibližně o 60 metrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů