Čtvrtek, 28. března 2024

NP Šumava rozebere stezku k Pramenům Vltavy a přemístí ji jinam

NP Šumava rozebere stezku k Pramenům Vltavy a přemístí ji jinam

K Pramenům Vltavy u Kvildy na Prachaticku už nepovede poválková stezka. Vedení šumavského národního parku dnes rozhodlo, že dřevěný chodník rozebere a přemístí k Plešnému jezeru, řekl ČTK jeho ředitel Jiří Mánek. Na poválkové stezce jsou od letošní zimy popadané uschlé stromy a lidé na ni proto mohli v posledních měsících vstupovat pouze na vlastní nebezpečí.

Poválkový chodník slavnostně otevřel začátkem července 2010 tehdejší ředitel NP Šumava František Krejčí. "Ten projekt nebyl vhodně načasován," řekl nyní Mánek. Současný ředitel uvedl, že v okolí poválkového chodníku stály staré stromy, u nichž se prý dalo předpokládat, že se za silného větru zhroutí. To se také letos v zimě stalo.

Mánek dodal, že vedení parku zvažovalo tři možnosti, jak situaci kolem stezky řešit. Kromě přesunu k Plešnému jezeru ještě připadalo v úvahu zachovat současný stav nebo více než stovku uschlých stromů v blízkosti Pramenů Vltavy pokácet. "Ale to by bylo nákladné, odhadujeme, že by to stálo zhruba milion korun," řekl Mánek.

Šest z deseti členů vedení parku proto dnes rozhodlo pro přesunutí poválkového chodníku k Plešnému jezeru. Podle Mánka je tam vhodné místo pro využití dřevěné stezky.

Turisté nyní budou u Kvildy na Prachaticku navštěvovat Prameny Vltavy v místě, kam chodili před otevřením poválkové stezky. Jde o lokalitu vzdálenou jen pár desítek metrů. Pramenů, z nichž vzniká Vltava, jsou v blízkosti Kvildy desítky. Nedá se prý přesně určit, který z nich je nejsilnější a je tedy původcem známé řeky.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů