Čtvrtek, 25. dubna 2024

Saský ministr v Praze:Stavět větrníky bez souhlasu obyvatel nelze

Saský ministr v Praze:Stavět větrníky bez souhlasu obyvatel nelze

Podmínkou pro výstavbu větrných elektráren musí být souhlas místního obyvatelstva. Na tiskové konferenci v Praze to dnes řekl saský ministr životního prostředí a zemědělství Frank Kupfer. Reagoval tak na otázku, jak se jeho resort postaví vůči plánům na nové větrníky, které v Moldavě na české straně Krušných hor plánuje firma EP Renewables. Proti výstavbě jsou německá města Pirna a Freiberg, uvedl server iDnes.

"Můj osobní názor je ten, že větrné elektrárny by se měly stavět tam, kde neexistuje odpor ze strany obyvatelstva a samozřejmě tam, kde vane vítr," uvedl saský šéf životního prostředí. Toto podle něj platí bez ohledu na to, jestli se větrný park bude nacházet na české či německé straně nebo na pomezí. Už minulý rok lidé z obou stran hranice proti plánům na výstavbu nových větrníků v Moldavě protestovali.

V čele EP Renewables stojí průmyslník Daniel Křetínský. Byznys kolem větrných elektráren přitáhl do Krušných hor také další podnikatele. Mimo jiné bývalé manažery těžařské skupiny Czech Coal Petra Pudila, Vasila Bobela a Jana Dobrovského, kteří prostřednictvím společnosti Ren Power vlastní v Krušných horách dva větrné parky. Větrné zdroje chce na severu Čech stavět také plzeňská firma APB Plzeň.

Krušné hory jsou pro investory do větrných elektráren nejpřitažlivější tuzemskou lokalitou. Je tam velmi solidní průměrná rychlost větru mezi čtyřmi a pěti metry za sekundu a přitom jsou jen málo chráněné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů