Čtvrtek, 28. března 2024

Energetický debakl 2.0

Energetický debakl 2.0

Máme problém, ozvalo se v roce 2010 nikoliv v řídícím centru NASA, ale na ministerstvu financí. Vláda tehdy s "velkým překvapením" zjistila, že solárních elektráren je více, než se čekalo, což také znamená podstatně vyšší náklady. Postupným výsledkem protiakce bylo zavedení speciální sluneční daně, omezení podpory a také skokové zdražení cen pro všechny spotřebitele energie.

A dál? Letos stála podpora čisté energie celkem 36 miliard korun, necelou třetinu z toho (11,7 miliardy) poslal stát přímo z rozpočtu. Takže spotřebitelé teď platí dokonce dvakrát: jednou v ceně energie (která se zvýšila o všechny možné i nemožné subvence čehokoliv) a podruhé v daních z DPH, z příjmu. Jen pro srovnání - ona přímá částka dotace z rozpočtu je třeba o dvě miliardy víc, než kolik stát loni vydal na podporu v nezaměstnanosti, třikrát víc, než dává na podporu bydlení sociálně slabých, a šestkrát víc, než činí dávky všem zdravotně postiženým.

A dál? Teď se ukázalo, že podpora míří i na energii, která se nevyrobí. A že ti, kteří sami vyrábějí (a čerpají dotaci) a také spotřebovávají, neplatí poplatek ze zelené energie tak jako všichni ostatní. Nikoho totiž nenapadlo, že i tento regulovaný a dotacemi naprosto zdeformovaný obor je nutné hlídat a regulovat i na straně výběru peněz, nejen poskytování "dárečků" z rozpočtu.

Na rozdíl od letu Apolla 13, který do dějin vstoupil coby "nejúspěšnější neúspěšná" mise, zapsala se podpora obnovitelných zdrojů "Czech made" mezi největší prohry. Ve všech smyslech slova, nejen co se týká nákladů na rozpočet, ale například i v dopadech na životní prostředí.

A jedině, kdyby snad přísnější dozor nad energetikou teď zabránil podobným zvěrstvům v jiných oblastech, bylo by na tomto debaklu aspoň něco dobrého. Ovšem taková naděje je zatím jen krajně nejistá.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů