Čtvrtek, 28. března 2024

Na Strakonicku je dům, který si vyrobí elektřinu bez zátěže sítě

Na Strakonicku je dům, který si vyrobí elektřinu bez zátěže sítě

První dům v České republice, který si vyrábí elektřinu, aniž by zatěžoval distribuční síť, stojí v Libějovicích u Vodňan na Strakonicku. Energii pro vlastní potřebu si vyrábí ze solárních panelů a umí si ji regulovat tak, aby nevznikal vysoký přebytek, řekl dnes novinářům František Michálek z firmy, která projekt vymyslela. Náklady na pořízení systému byly zhruba 300.000 korun.

"Při snížení spotřeby vydá speciální měřicí a regulační zařízení pokyn ke snížení výkonu solárního zdroje, takže nevznikají žádné přebytky, přetékající do sítě," uvedl Michálek. Podle něj jde o světově unikátní projekt.
Zatím prý všechny používané systémy něco podobného neumí. Přebytek vyrobené elektřiny z nich putuje do distribuční sítě, což způsobuje problémy s její stabilitou. "Distribuční společnosti se proto snaží o to, aby se sluneční panely na domech do sítě nepřipojovaly," řekl Michálek.

Zařízení, které využívá objekt v Libějovicích, však soustavu nijak neohrožuje. Podle Michálka si systém reguluje ideální poměr mezi výrobou a spotřebou. Část přebytečné energie ukládá do akumulátoru, aby ji mohl využít později. "Dům tak oproti jiným budovám srovnatelné velikosti ušetří až 70 procent nákladů na elektřinu, přičemž je možno i ušetřit nemalé náklady na ohřevu vody a vytápění," uvedl Michálek.

Cena za pořízení tohoto systému je individuální. Michálek řekl, že záleží na velikosti domu a počtu spotřebičů v něm. V Libějovicích, kde dnes systém prezentoval, stálo zařízení zhruba 300.000 korun. Napájí objekt o půdorysu zhruba 150 metru čtverečních, který funguje jako kulturní dům. "Odhadujeme, že návratnost investic bude tak 12 let. Pokud bychom se nám podařilo získat na projekt grant pro podporu obnovitelných zdrojů, lidem by se peníze vynaložené na pořízení vrátili ještě dříve," řekl Michálek.

Projekt, který dnes jeho tvůrci představili v Libějovicích, si veřejnost může prohlédnout od čtvrtka na výstavě Země Živitelka v Českých Budějovicích. Zemědělský agrosalon potrvá do úterý 4. září.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů