Pátek, 19. dubna 2024

Případný útok Izraele na Írán by prý neměl způsobit katastrofu

Případný útok Izraele na Írán by prý neměl způsobit katastrofu

Případný izraelský útok na íránská jaderná zařízení by neměl způsobit katastrofu fukušimských rozměrů, pokud při něm nebude zničen v Rusku vyrobený reaktor v Búšehru. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na experty.

"Pochybuji, že by radiační účinky byly velké," řekl bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Hans Blix o možném izraelském útoku na íránská zařízení na obohacování uranu.

Na druhou stranu by ale mohl únik toxických chemikálií, spíše než vysoká radiace, v některých místech způsobit zamoření s negativními dopady na zdraví obyvatel a životní prostředí. "(Útok) by mohl přinést chemické nebezpečí, ale myslím, že by se omezilo jen na blízkou oblast," je přesvědčen americký jaderný expert Edwin Lyman.

Největší nebezpečí by ale podle odborníků představoval izraelský útok na jadernou elektrárnu v Búšehru, která byla loni připojena do sítě. Po něm by totiž do ovzduší mohlo uniknout velké množství radiace, která by se mohla rozšířit po celém regionu, včetně Izraele. Experti ale takový útok považují za velmi nepravděpodobný.

O útoku Izraele se spekuluje v souvislosti s íránským jaderným programem. Teherán tvrdí, že chce atomovou energii využívat pouze pro mírové účely, západní země se ale obávají, že vyvíjí jadernou zbraň.

Japonskou jadernou elektrárnu Fukušima severně od Tokia zdevastovalo loňské březnové zemětřesení a následná vlna cunami. Přírodní katastrofa a také nedostatečně rychlá reakce úřadů zde způsobily nejhorší jadernou katastrofu od havárie černobylské elektrárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů