Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda projednala bilanci vodního hospodářství v roce 2011

Vláda projednala bilanci vodního hospodářství v roce 2011

Souhrnné údaje o systému vodního hospodářství a péči o kvalitu vod v předcházejícím roce a bilanci údajů o prostředcích vynaložených na činnosti s tím spojené přináší Zpráva o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2011. Dokument, pro který se vžil název Modrá zpráva, každoročně zpracovává Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Dnes ho ministr zemědělství Petr Bendl předložil k projednání vládě.

Rok 2011 nepoznamenala významnější povodňová situace, pouze v jarním období hladiny některých vodních toků vykázaly 3. stupeň povodňové aktivity. "Ministerstvo zemědělství poskytlo v tomto roce na odstraňování povodňových škod na vodohospodářském majetku z let 2009 a 2010 celkem 352,45 milionu korun ze státního rozpočtu. Na programy prevence před povodněmi celkem 1,22 miliardy korun, dále 520,11 milionu korun na obnovu, odbahňování a rekonstrukce rybníků a výstavbu vodních nádrží. Na podporu zvyšování funkčnosti vodních děl šlo 134,4 milionu korun," řekl ministr Bendl.

Na výstavbu a obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací byla poskytnuta podpora v celkové výši zhruba 2,2 miliardy korun, a to jak ve formě dotací, tak i ve formě zvýhodněných úvěrů.

V loňském roce bylo v Česku zásobováno z vodovodů pro veřejnou potřebu 9,8 milionu obyvatel, tj. 93,4 % z celkového počtu obyvatel. V domech připojených na kanalizaci žilo 8,672 milionu obyvatel ČR (82,6 % z celkového počtu). Podle údajů Českého statistického úřadu byla v roce 2011 průměrná cena bez DPH pro vodné 30,80 Kč/m3 a průměrná cena pro stočné 27,90 Kč/m3. Oproti roku 2010 se tak cena pro vodné zvýšila o 5,8 % a cena pro stočné o 6,1 %.

V průběhu roku 2011 procházela zásadním transformačním procesem Zemědělská vodohospodářská správa. Správcovství vodních toků v délce kolem 46 tisíc kilometrů a 512 vodních nádrží přešlo na pět státních podniků Povodí a Lesy ČR, s.p. K 1. lednu 2011, během loňska pak byl na šest výše zmíněných podniků převáděn vodohospodářský a provozní majetek v hodnotě zhruba 11,105 miliardy korun. Cílem transformace bylo posílení integrace správy vodních toků a integrovaného řízení vodních zdrojů v hydrologických povodích ČR a také snížení nároků na státní rozpočet snížením nákladů na údržbu převáděného majetku a na provoz organizace. ZVHS loni ještě spravovala hlavní odvodňovací zařízení a chystala přechod "zbytkové organizace" pod Státní pozemkový fond.

Jan Žáček
tiskový mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů