Úterý, 23. dubna 2024

Karlovy Vary chtějí ochránit ovzduší kolem Teplé před znečištěním

Karlovy Vary chtějí ochránit ovzduší kolem Teplé před znečištěním

Karlovy Vary chtějí ochránit ovzduší kolem řeky Teplé v lázeňské části města před znečišťováním zplodinami z automobilů. Zajíždějí se při zásobování hotelů, restaurací a obchodů ráno od šesté do desáté hodiny. Jenomže v téměř stejném čase míří po promenádách za pitnými kúrami lázeňští hosté. Auta je však připravují o ionizovaný vzduch, jenž se u řeky přes noc vytvoří. Zásobování se tak asi přesune do jiných časů, oznámil dnes ČTK náměstek primátora Jaroslav Růžička (nez.).

K lázeňským procedurám patří nejen popíjení pramenů, ale právě i procházky, konstatoval Růžička. Unikátní ranní povětří podél Teplé vzniká díky působení hned několika faktorů. A to proudící řekou, vývěry minerálních pramenů, lesy v okolí a také tím, že oblast mezi Grandhotelem Pupp a Mlýnskou kolonádou je takříkajíc málo větraná, uvedl náměstek. "Stačí se ráno tak po páté po této trase projít a člověk cítí, jak se tady dobře dýchá. Má to pozitivní vliv na celý organismus," poznamenal Růžička.

V co nejkratší době by tak měl vzniknout návrh, jak harmonogram zásobování a možnost vjíždět do lázeňské zóny přesunout na jiné časy, na dobu, kdy vliv ionizovaného vzduchu kolem Teplé pomine. Růžička uvedl, že magistrát bude jednat s podnikateli a hoteliéry, aby se nalezlo přijatelné řešení pro všechny strany. Stejně tak město připravuje úpravy týkající se možnosti přijet automobilem do blízkosti Mlýnské kolonády. "Doprava odsud musí být bez výjimek vytlačena," dodal Růžička.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů