Úterý, 23. dubna 2024

Cookovy ostrovy prý vytvořily největší mořskou rezervaci na světě

Cookovy ostrovy prý vytvořily největší mořskou rezervaci na světě

Cookovy ostrovy vytvořily největší mořskou rezervaci na světě. U příležitosti zahájení Jihotichomořského fóra to dnes oznámil premiér tohoto tichomořského souostroví Henry Puna. Chráněné území je prý rozlohou dvakrát větší než Francie. Podle premiéra jde o největší oblast, jakou kdy vytvořila jediná země za účelem ochrany oceánu.

Rezervace o rozloze 1,065 milionu kilometru čtverečních představuje asi polovinu teritoriálních vod Cookových ostrovů, které se nacházejí v jižní části Tichomoří. Puna vyzval další ostrovní státy v regionu, aby se k této iniciativě připojily a pomohly vytvořit rozsáhlou chráněnou zónu.

Jihotichomořské fórum má 16 členů včetně Austrálie a Nového Zélandu. Mořské rezervace již vytvořily ostrovní stát Kiribati a území Tokelau. Francouzské zámořské území Nová Kaledonie chce v dalších až třech letech vytvořit mořský park o rozloze až 1,4 milionu kilometru čtverečních.

Ve vytváření rozsáhlých chráněných mořských území se angažuje také Austrálie, která podle zpráv z letošního června hodlá vytvořit největší síť mořských parků rozkládající se na ploše 3,1 milionu kilometrů čtverečních, což je více než třetina australských vod. O prvenství v ochraně mořských a oceánských vod usilují také Maledivy, které by podle jejich prezidenta měly do pěti let být první zemí, která se stane mořskou rezervací. Maledivské souostroví patří k územím nejvíce ohroženým oteplováním klimatu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů