Čtvrtek, 25. dubna 2024

Německo možná zbrzdí přechod k obnovitelným zdrojům energie

Německo možná zbrzdí přechod k obnovitelným zdrojům energie

Německo možná bude muset zbrzdit přechod k obnovitelným zdrojům energie, aby zmírnilo obavy, že spotřebitelé ponesou na svých bedrech většinu rozsáhlých nákladů na změnu energetické politiky. Uvedl to dnes podle agentury Reuters německý ministr životního prostředí Peter Altmaier.

Německá vláda se loni v reakci na havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima rozhodla opustit jadernou energii a nahradit ji obnovitelnými zdroji. Ty se nyní na produkci elektřiny v Německu podílí zhruba 25 procenty. Cílem vlády je zvýšit tento podíl do roku 2020 na 35 procent.

Podle Altmaiera by se však při zachování současných trendů mohl podíl obnovitelných zdrojů do roku 2020 vyšplhat až na 40 nebo 45 procent. "Čím rychlejší je expanze ekologické energie, tím větší si vyžádá náklady," upozornil ministr.

Německá divize švédské energetické skupiny Vattenfall uvedla, že účty domácností za elektřinu by do roku 2020 mohly kvůli podpoře obnovitelných zdrojů stoupnout až o 30 procent. Někteří členové německé vlády nyní požadují nový zákon, který by dopady na spotřebitele zmírnil.

Altmaier sklidil za své dnešní výroky kritiku ze strany opozice. "Peter Altmaier je prvním ministrem životního prostředí, který se obává, že cílů v oblasti obnovitelných zdrojů energie bude dosaženo rychleji, než se čekalo. To je u ministra životního prostředí udivující postoj," řekl předseda poslanecké frakce Zelených Jürgen Trittin. Opoziční sociální demokracie (SPD) uvedla, že zpomalování rozvoje obnovitelné energie je "naprosto nepřijatelné".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů