Středa, 24. dubna 2024

Brazilský nejvyšší soud povolil stavbu obří přehrady v Amazonii

Brazilský nejvyšší soud povolil stavbu obří přehrady v Amazonii

Brazilský nejvyšší soud povolil obnovení prací na stavbě obří přehrady v srdci amazonského deštného pralesa. Informovala o tom dnes agentura AP.

Soud svým rozhodnutím zvrátil zákaz stavby, který vydal soud nižší instance začátkem srpna. Přehrada Belo Monte je budována v oblasti, kde žijí komunity původního obyvatelstva. A nižší soud požadoval, aby se s nimi nejprve uskutečnily konzultace. Upozornil, že vláda fakticky s indiánskými kmeny, jejichž území má voda vzedmutá přehradou zaplavit, nejednala.

Nejvyšší soud v souvislosti se svým dnešním verdiktem nicméně na svých webových stránkách podle AP uvedl, že toto rozhodnutí může být zrevidováno poté, co provede "podrobnější analýzu podkladů případu".

Ochránci přírody i aktivisté za práva domorodců kritizují stavbu přehrady s poukazem na to, že bude ničit divokou přírodu i zdroje živobytí pro 40.000 lidí obývajících oblast, jež má být zatopena.

Brazilská vláda oponuje, že přehrada poskytne obnovitelnou energii a tím i pomůže brazilskému hospodářství. Přehrada o výkonu 11.000 megawattů by měla posílit energetickou soběstačnost Brazílie a omezit její závislost na spalování fosilních paliv, zdůrazňuje.

V případě dostavby se přehrada Belo Monte stane třetí největší vodní elektrárnou na světě. Její vybudování schválil parlament v roce 2005.

"Brazilský parlament musí vzít v potaz stanovisko původního obyvatelstva. Zákonodárci mohou dát souhlas (se stavbou) pouze v případě, že s projektem budou souhlasit místní obyvatelé," uvedl soud nižší instance.

Brazilské úřady uvádějí, že jsou připraveny investovat až miliardu dolarů (přes 20 miliard korun) na podporu indiánských společenství, která se budou muset kvůli stavbě odstěhovat z dosavadních sídel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů