Úterý, 23. dubna 2024

Kritika ČSO je neopodstatněná, energetické plodiny zachraňují české zemědělství

Kritika ČSO je neopodstatněná, energetické plodiny zachraňují české zemědělství

PRAHA - Česká společnost ornitologická nešťastně zkritizovala pěstování energetických plodin s pomocí evropských dotací - konkrétně kukuřici a bionaftu a zahájila proti nim petici. CZ Biom podporuje ochranu životního prostředí, ale útok na bionaftu a bioplyn podle něj, i přestože se dozajista jedná o téma, které pomůže upoutat pozornost, řešením rozhodně není.

Navíc, co se týče diverzifikace pěstovaných plodin, biopaliva konkrétně bioetanol naopak pomáhají zachránit ČSO zmiňovanou českou cukrovou řepu, která by jinak, vzhledem k limitům na výrobu cukru v rámci EU, neměla využití.

Ani argumenty proti kukuřici neobstojí a obavy jsou bohužel účelově nadhodnocené. Už jen proto, že kukuřice není jediná plodina, ze které vyrábí bioplyn. Na ten se dají použít i travnaté porosty.

Mezi energetické plodiny lze navíc počítat i plantáže rychle rostoucích dřevin, které v zemědělské krajině vytváří ekostabilizující funkci a jsou vítaným biotopem pro řadu ptačích druhů.

Samotné kritizované tzv. energetické plodiny, mezi které patří řepka olejná a kukuřice je navíc třeba hodnotit v ekonomicko-společenském kontextu. Často právě nepotravinové využití zemědělských ploch pomáhá, obzvlášť v době ekonomické krize zemědělcům finančně "přežít".

Je otázka, jestli likvidace českého zemědělství je to řešení, které chce Česká společnost ornitologická prosazovat.

Bližší informace:
Ing. Jan Habart,
předseda občanského sdružení CZ Biom
Mobil: 603 273 672
E-mail: habart@biom.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů