Středa, 24. dubna 2024

Kraslice upravují bývalý areál ČSAD, budou v něm separovat odpad

Kraslice upravují bývalý areál ČSAD, budou v něm separovat odpad

Město Kraslice začalo s úpravami bývalého areálu ČSAD v ulici Lipová cesta. V památkově chráněném objektu, který letos město koupilo, chce radnice vybudovat areál na separaci odpadu. Do budoucna by tak mohlo město ušetřit náklady za likvidaci komunálního odpadu, řekl ČTK místostarosta Kraslice Otakar Mika (nez.).

"Dělají se první práce. Zabezpečila se střecha, opravily se okapy, aby voda netekla po fasádě. Odstranily se letité haldy nepořádku. Intenzivně se pracuje na tom, aby to byl opravdu sběrný dvůr," popsal Mika.

Areál o rozloze 7000 čtverečních metrů se zpevněnou asfaltovou plochou koupilo letos v květnu město za 800.000 korun. V areálu by měl vzniknout jeden byt, aby sběrný dvůr někdo neustále hlídal. Ostatní prostory město využije pro provoz separační linky.

Podle Miky poslední vývoj v oblasti komunální odpadu ukazuje, že se bude zdražovat poplatek za uložení odpadu. "Chceme proto zamezit prudkému nárůstu ceny za likvidaci odpadu maximální separací. Chceme i komunální odpad dál separovat. Koukáme se nyní po nějaké separační lince," uvedl Mika.

Karlovarský kraj sice připravuje projekt krajské likvidace komunální odpadu zplyňováním a následným spalováním, ale i tak by se cena za likvidaci odpadu do budoucna neměla snižovat. Každá část odpadu, která se dá oddělit a využít jinak, bude proto podle Miky výhodou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů