Sobota, 20. dubna 2024

Zemědělství bez chuti

Zemědělství bez chuti

Potravinová soběstačnost se dřív či později (ale bezpochyby pokaždé, když začíná agrosalon Země živitelka) stane mantrou každého ministra zemědělství. Stejně tak nová koncepce českého zemědělství nemůže chybět v žádném z volebních programů politických stran.

Reálně ovšem zemědělství koncepci postrádá a místo soběstačnosti určuje další vývoj dotační politika. Namísto pěstování čehokoliv putují jedny z nejvyšších podpor zemědělcům, kteří vzletně řečeno udržují trvalé travní porosty, tedy hlídají, aby tam probůh něco poživatelného náhodou nevyrostlo. Na druhém místě jsou dotace na tzv. technické plodiny, díky čemuž se nyní česká pole pyšní krásnou žlutou barvou. A v blízké budoucnosti díky podpoře spalování biomasy se můžeme nadít, že krajinu budou zdobit nekonečné lány kukuřice, jejichž rozlohu by nám záviděla i Iowa.

Díky dotacím do vinohradnictví se před vstupem do unie plocha vinohradů rozšířila o pětatřicet procent, takže nyní jsou i tam, kam slunce nesvítí a víno roste leda silou vůle. Cukerný pořádek v podstatě zlikvidoval pěstování řepy a většinu cukrovarů. Vylévání mléka a blokace magistrály zemědělci jsou pravidelnou atrakcí, aniž by (kromě přislíbení dalších peněz) vládu reálně přiměly k zásadním změnám.

Propagace českých výrobků typu značky kvality "klasa" funguje do té doby, než spotřebitel zjistí, že mléko z Rakouska stojí polovinu. Dotační politika EU vyrobila naprosto nefunkční trh a podmínky dojednané při vstupu znevýhodnily tuzemské zemědělce. A ty jen reklama a móda farmářských trhů neuživí.

Česko teď čeká vyjednávání o nových dotacích na další období po roce 2013. Přejme českým zemědělcům úspěch. Bude i náš. Pojídání oranžových koulí bez chuti a vůně z nabídky supermarketů v době úrody rajčat přece nemůže prospívat našemu zdraví.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů