Pátek, 19. dubna 2024

Zlínská zoo na víkend připravila programy věnované supům

Zlínská zoo na víkend připravila programy věnované supům

Zlínská zoologická zahrada si na víkend připravila několik programů věnovaných supům. Na sobotu totiž připadl Mezinárodní den supů, který si připomínají zahrady a ochranářské organizace po celém světě. Návštěvníci se například dostanou do jindy uzavřených chovatelských zázemí, informoval ČTK vedoucí oddělení biologické výchovy zoo Tomáš Divilek.

Zlínská zoologická zahrada se chovu supů věnuje několik let, teď chová šest druhů supů. Čtyři druhy, supa Rüppellova, supa himálajského, supa bělohlavého a supa kapucína, mohou návštěvníci pozorovat v expozicích. "Zbývající dva druhy, sup mrchožravý a sup hnědý, jsou zatím umístěni v chovatelském zázemí, mimo zraky návštěvníků," uvedl Divilek. Právě do chovatelského zázemí se mohou návštěvníci v sobotu výjimečně podívat. Prohlídky s průvodcem začnou ve 12:00, 13:30 a 15:00.

Zahrada připravila na sobotu také mimořádné krmení těchto dravců v 11:00 v průchozí voliéře supů, doprovodí ho odborný výklad zoologa. Na nejmenší návštěvníky čekají výtvarné a pracovní dílny nazvané Co nevíte ze života supů.

V případě supa bělohlavého, který v některých oblastech takřka vymizel, se zlínská zoo zapojila do mezinárodního projektu, který vrací tyto dravce do bulharských hor. Do volné přírody se tam vypustili už dva supi odchovaní ve zlínské zahradě, kde žijí čtyři samci a čtyři samice.

Ve zlínské zoo žije 126 druhů ptáků, celkem 233 druhů zvířat. Savci a ptáci jsou často ve společných expozicích či sousedních výbězích, které co nejvěrněji napodobují původní domovinu a seskupení zvířat. Areál zoo je rozdělený podle jednotlivých kontinentů. Návštěvníci se tak seznámí s typickými zástupci zvířat Afriky, Asie, Austrálie a Střední a Jižní Ameriky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů