Pátek, 29. března 2024

Výroba klasických žárovek končí, lidé je kupují do zásoby

Řada obchodníků v poslední době zaznamenala vyšší prodeje klasických žárovek, jejichž éra od soboty končí.

Výroba klasických žárovek končí, lidé je kupují do zásoby

Ukončení jejich výroby a distribuce v členských zemích EU ukládá nařízení Evropské komise. Za čtyři roky skončí také prodej halogenových žárovek. Nahrazeny budou úspornějšími zdroji.

V posledních třech letech byly staženy z trhu klasické wolframové žárovky o výkonu 60, 75 a 100 Wattů, jako náhrada jsou nejčastěji nabízeny kompaktní a lineární zářivky, halogenové žárovky a světelné zdroje na bázi LED. Regulace se nevztahuje na žárovky, které jsou již ve skladech nebo v obchodech, maloobchodníci je budou moci ještě doprodat. Jejich pořizování 'do zásoby' je ale podle odborníků zbytečné. V současné době totiž existují kvalitní a mnohem efektivnější náhrady.

Vyšší zájem o klasické žárovky letos zaznamenaly obchody Electro World. Ty s příkonem 60 Wattů tam jsou v tomto roce už vyprodané, na skladě jsou pouze 40Wattové zdroje. "V porovnání s minulým rokem se prodeje tohoto typu žárovek znásobily, z čehož vyplývá, že zákazníci reagují na informace o ukončení výroby těchto žárovek a nakupují je dopředu," řekl Tomáš Kučera z Electro Worldu. Důvodem je podle něj hlavně cena těchto žárovek, která je pro zákazníky velmi výhodná.

Také v prodejnách Euronics se zájem o klasické žárovky zvýšil. "Prodeje se přes léto lehce zvýšily, ale ten opravdový nárůst čekáme během září-října, kdy se informace o zákazu výroby objeví v médiích," uvedl mluvčí řetězce Bohuslav Komín.

Podle Michala Vondry ze serveru Kupzarovky.cz ale poptávka po klasických žárovkách v posledních týdnech nevzrostla. "Skladem je více jak půl milionu kusů, čili není problém je dodávat ještě poměrně dlouhou dobu," dodal Vondra. Problémy s ukončením prodeje klasických žárovek registruje jen ve specifických situacích jako použití žárovek v hotelech a restauracích, kde je potřeba je stmívat. Tam vhodné náhrady nejsou v takové šíři.

Prodejci se většinou nepředzásobili klasickými žárovkami. "Nebudeme se výrazněji předzásobovat, ani pořádat podpůrné marketingové aktivity, nicméně pokud je bude mít dodavatel stále k dispozici, budeme průběžně doplňovat skladové zásoby s ohledem na poptávku," uvedla mluvčí řetězce Datart Jana Choroušová. "Předpokládáme, že většina zákazníků je již předzásobena 100W a 60W žárovkami z uplynulých let, tak lze předpokládat, že nám zásoby vydrží na několik měsíců," dodal ředitel marketingu řetězce Globus Libor Tomáš.

Na ukončení distribuce klasických žárovek se ale obchody připravují. "Chystáme změny v sortimentu, takže našim zákazníkům v nejbližší době nabídneme rozšířený sortiment úsporných zářivek a LED osvětlení. Všichni naši prodejci budou mít informace o ukončených žárovkách a náhradách za ně. Současně bude na prodejnách informační plakát, který bude zákazníky na tuto změnu upozorňovat," dodal Kučera z Electro Worldu.

Éra klasických žárovek začala 21. října 1879 a díky nařízení Evropské komise o regulaci světelných zdrojů v září končí. Celých 133 let byli tedy lidé zvyklí pořizovat si tyto klasické světelné zdroje, nyní se však musí naučit orientovat v substitučních LED a úsporných žárovkách.

Nedávný průzkum portálu esvetlo.cz přitom ukázal na nízkou informovanost českých spotřebitelů o úsporných žárovkách. Z obalu zdroje drtivá většina nepozná, co určuje intenzitu a barvu světla, což jsou základní veličiny pro výběr vhodného osvětlení. Z průzkumu například vyplývá, že 74 procent respondentů neví, jaký údaj je u žárovek označován v lumenech (intenzita světelného toku), 80 procent neví, co jsou kelviny (barva světla) a pouhých 15 procent ví, jaký má doma na žárovkách závit. Tři čtvrtin lidí neznají průměrnou životnost úsporné žárovky či LEDky a 13 procent si myslí, že k instalaci LED zdroje je nutné vyměnit i celou objímku.

Průměrná životnost LED a úsporné žárovky se razantně liší od žárovek klasických. Úsporná žárovka má životnost přibližně 8 až 10 tisíc hodin, LED žárovka 25 až 30 tisíc hodin, zato klasická žárovka pouze 1000 hodin. Podle výpočtů serveru ekolamp.cz může domácnost v případě kompletní výměny klasických zdrojů světla za kompaktní úsporné či LED žárovky ušetřit až 4000 korun za rok.

Nahrazování klasických starých žárovek na trhu jejich novými, ekologičtějšími alternativami by mělo ročně v celé EU ušetřit několik miliard eur. Kritici zavádění úsporných zářivek ale upozorňují, že kvůli své konstrukci časem ztrácejí světelný výkon a obsahují prudce jedovatou rtuť.


Srovnání spotřeby jednotlivých zdrojů světla

Klasická žárovka Halogenová žárovka Kompaktní úsporná žárovka LED žárovka
Spotřeba 60 W 52 W 12 W 9 W
Životnost 1 rok 2 roky 12 let 25 let
Cena za potřebné množství světelných zdrojů za 25 let 250 Kč 600 Kč 270 Kč 500 Kč
Náklady na elektřinu za 25 let* 6810 Kč 5902 Kč 1643 Kč 1232 Kč
Celkové náklady za 25 let 7060 Kč 6502 Kč 1632 Kč 1521 Kč

* Průměrná cena elektřiny v roce 2012 - 4,54 Kč/KWh


Zdroj eSvětlo.cz


Tomáš Medek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů