Sobota, 20. dubna 2024

Provozní nehody v Synthesii způsobila technická závada

Provozní nehody v Synthesii způsobila technická závada

Dvě provozní nehody, při nichž 20. a 21. srpna do ovzduší unikly škodlivé nitrózní plyny z chemičky Synthesia, způsobila technická závada. O výsledku práce vyšetřovací komise ČTK dnes informovala mluvčí společnosti Jaroslava Doležalová.

"Vyšetřováním nebylo prokázáno žádné zavinění lidského faktoru," uvedla Doležalová. Podle závěrů komise nehody způsobila technická závada filtrovacího zařízení odpadní kyseliny z výroby vojenské nitrocelulózy. Závada na prasklém sítu zavinila únik částic nitrocelulózy do zásobníků s odpadní kyselinou a v kombinaci s extrémně vysokými teplotami v minulém týdnu se začaly částice odpadní nitrocelulózy rozkládat. Při reakci vznikly plyny, které poškodily zásobníky a unikly do ovzduší.

Oblak nitračních plynů se po druhé nehodě dostal nad Pardubice a Rosice. Město prostřednictvím rozhlasu lidem doporučilo, aby zavřeli okna a nevycházeli. Oblak se postupně ve vysokých výškách rozplynul, nikdo nebyl zraněn.

Z vyšetřovací zprávy vyplývá celkem 22 technických a technologických opatření, které si vyžádají náklady několika desítek milionů korun. Podle chemičky se již většina z nich uskutečnila, zbývající preventivní opatření firma plánuje na pozdější dobu. Nově se také ztrojnásobují povinné kontroly.

Výroba se po nehodě zastavila, koncem minulého týdne byl znovu spuštěn provoz výroby průmyslové nitrocelulózy. Výroba vojenské nitrocelulózy bude obnovena po dnešním zkušebním najetí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů