Čtvrtek, 18. dubna 2024

Průtahy s dostavbou D8

Průtahy s dostavbou D8

Dostavba dálnice D8 bude mít zřejmě opět platné stavební povolení. Krajský úřad Ústeckého kraje i podruhé zamítl odvolání Společnosti ochránců životního prostředí, informoval mluvčí kraje Zdeněk Rytíř. Úřad v této záležitosti rozhodoval už podruhé - poprvé na konci dubna, načež se dálnice mohla 2,5 měsíce stavět, poté ale ekologové uspěli s žalobou u soudu, povolení ztratilo platnost a stavba se musela náhle zakonzervovat. Rozhodnutí úřadu nabylo právní moci na konci srpna, tedy až po uzávěrce tohoto čísla Logistiky.

Žalobu na stavební povolení podala litoměřická Společnost ochránců životního prostředí kvůli nedostatečnému řízení EIA, které proběhlo už v polovině 90. let minulého století. Podle této společnosti řízení nedostatečně posoudilo jiné varianty trasy, které mimo jiné zahrnovaly ekology prosazovanou variantu s dlouhým tunelem pod celým Českým středohořím. "Soud k přezkoumání požadoval předložit od ministerstva životního prostředí 17 let starou dokumentaci. Ta však v plném rozsahu již neexistuje," vysvětlil rozhodnutí úřadu mluvčí.

Ministerstvo životního prostředí pochybení odmítá. "Ministerstvo doložilo vše, co bylo k těmto procesům dohledáno s tím, že spis k procesu EIA považuje za kompletní," uvedl mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Soud podle něj chtěl 17 let staré dokumenty, ty už ale ministerstvo vůbec nemuselo mít, protože po 10 letech mohly být skartovány.

Úsek přes České středohoří je poslední, který zbývá na dálnici z Prahy do Podkrušnohoří a do severního Německa postavit. Na dostavbu čeká asi 12,7 km, z toho na necelých 8 km se pracovalo už od roku 2007 a na posledních asi 5 km začala stavba až nyní.

V čase uzávěrky tohoto čísla nebylo jasné, jak se bude dostavba D8 dále vyvíjet.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů