Čtvrtek, 28. března 2024

Energetická soběstačnost a inteligentní bydlení zároveň

Energetická soběstačnost a inteligentní bydlení zároveň

Takový výsledek by měla nabídnout kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaické instalace na střechu domu. Propojením obou zmiňovaných technologií lze zajistit vlastní ekologickou energii pro ohřev užitkové vody, vytápění i klimatizaci objektu. Řešení přináší kombinovaný set značky Schüco, který je možné sestavit dle konkrétních parametrů a požadavků.

Propojením tepelného čerpadla voda/vzduch se splitovou jednotkou s fotovoltaickými panely podle výrobce docílíte maximálního využití vlastní vyrobené obnovitelné energie a snížení závislosti na externích dodavatelích. Podstatou nabízeného napojení fotovoltaické instalace na tepelné čerpadlo je využití energie nejen na ohřev užitkové vody, ale v závislosti na roční době také na vytápění a klimatizaci domu. Spotřeba energie z fotovoltaické instalace se tak navýší až o dalších 7 %. A to vše za samostatného chodu díky inteligentní řídicí technologii. Systém je ideální především pro novostavby, kde se dá implementovat do již vznikajícího projektu. Výhodou firmy Schüco je vzájemná kompatibilita jednotlivých komponentů širokého produktového portfolia, ideální set lze nastavit na míru jakémukoli objektu.

Systém postavený na integrálním řešení

Pro zajištění optimální spolupráce všech komponentů (tepelného čerpadla, kombinovaného zásobníku a fotovoltaické instalace) je set vybaven hydraulickým modulem s inteligentní řídicí jednotkou Schüco ITE 5010. Integrovaná regulace zajistí optimální využití vlastní vyprodukované energie ze slunce, od ohřevu vody až po vytápění v zimě či naopak chlazení objektu v letních měsících. Jednotka dokáže vyhodnotit a efektivně zkombinovat fotovoltaický výstup, energetickou spotřebu domácnosti, nákupní ceny energií (se zohledněním proměnlivosti cen elektrické energie v průběhu dne) i výkupní tarif při prodeji do sítě. Výsledkem je volba ekonomicky nejvýhodnějšího řešení, čemuž je samozřejmě přizpůsobena provozní doba tepelného čerpadla. Záměrem je dosáhnout cílových hodnot u vytápění či naopak chlazení, které jsou přednastaveny v systémové paměti řídicí jednotky. K tomu slouží i vyrovnávací zásoba teplé užitkové vody v teplovodním podlahovém vytápění či bojleru.

Produkt pro čtvero ročních období

Pro stavební i energetický trh unikátní systém, integrující výrobu fotovoltaické energie s ohřevem vody, vytápěním a klimatizací objektu, představila firma Schüco letos v červnu na veletrhu InterSolar 2012. V letních měsících je vyprodukovaná energie využívána především k ochlazování objektu. Činnost tepelného čerpadla je v průběhu celého roku automaticky přizpůsobena požadavkům na vytápění a chlazení, které byly zadány v době instalace systému. Při jakýchkoli změnách, například v podobě růstu či poklesu nákupních cen elektřiny a výkupních tarifů, je důležité příslušné parametry přenastavit v řídicí jednotce. Celý systém tak významně přispívá k novému trendu, kterým je inteligentní bydlení, i ke snížení energetických výdajů.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů