Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) navrhuje nepovolovat průzkumy pro těžbu břidlicového plynu v Česku, a to do 30. června 2014. Do té doby by se podle něj měly upravit zákony tak, aby obsahovaly jasná pravidla pro používání současných průzkumných technologií. Proti průzkumu a případné těžbě se postavili ekologové, hejtmani, radnice i obyvatelé lokalit, kde by zásoby plynu mohly být. Obávají se zhoršení kvality životního prostředí i kvality podzemních vod. Návrh moratoria dostane ke schválení vláda.

Americký patent na nově objevenou sloučeninu, jež má zlepšit výnosy zemědělských plodin, získalo Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Univerzity Palackého. Sloučeninu Incyde nyní testuje nadnárodní agrochemická společnost na užitkových rostlinách. Jméno výrobce hnojiv pro řepku, obilí nebo kukuřici je ale součástí obchodního tajemství. Nová látka patří do skupiny cytokininů, které se v rostlinách vytvářejí přirozeně a podporují jejich růst a vývoj. Zvýšení jejich hladiny je jednou z cest, jak ovlivnit růst plodin.

To, že čínská ekonomika nyní roste nejpomaleji za poslední tři roky, by mohlo Peking přimět k přijetí nového prorůstového balíku. Vláda v listopadu 2008 uvolnila astronomickou sumu čtyř bilionů jüanů (přes 12 bilionů korun), aby zejména pomocí investic do infrastruktury či ekologicky šetrných technologií posílila odolnost Číny vůči rýsující se globální recesi. To se podařilo. Čína rostla v letech 2008-2009 zhruba o devět procent, zatímco svět hospodářsky skomíral.

Dopravní program kyperského předsednictví EU - Ostrovní stát Kypr, který nedávno převzal předsednictví EU, oznámil své dopravně-politické priority.
V rámci tématu Námořní plavba chce Kypr pokročit v rámci pracovní konvence o moři v řešení odpovědnosti mezi vlajkovými a přístavními státy. Dále má jít o řešení návrhů na dlouhodobé financování Evropské agentury pro bezpečnost námořní dopravy (EMSA), jež by se mělo dostat pořad jednání ministrů dopravy EU. Do období předsednictví Kypru se také dostane již předem oznámený zákonný záměr Komise, jenž by měl zastavit znečišťování moří.

Hamburský přístav poprvé přivítal ve svých vodách loď poháněnou LNG (liquified natural gas - zkapalněný zemní plyn). Plavidlo KV Barentshav patří k flotile norské pobřežní hlídky a slouží mimo jiné ke kontrole rybolovu a kontrole životního prostředí v norských pobřežních vodách. Důvodem jeho třídenní návštěvy byla odborná konference "LNG - norská zkušenost", kterou zorganizovala německo-norská obchodní komora spolu s Innovation Norway a certifikační společností DNV Germany z Hamburku.
Hamburg Port Authority (HPA) a skupina Linde chtějí podporovat prosazení LNG a v současné době pracují na studii nasazení LNG v hamburském přístavu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů