Pátek, 29. března 2024

U Nezamyslic unikla do říčky neznámá látka, uhynuly desítky ryb

U Nezamyslic unikla do říčky neznámá látka, uhynuly desítky ryb

Neznámá látka nejspíš dusičnatého charakteru unikla dnes dopoledne do vodního toku Haná u Nezamyslic na Prostějovsku. Podle předběžných informací uhynuly desítky ryb. Původ znečištění bude nejspíš v lokalitě obcí Rybníček a Hoštice-Heroltice v Jihomoravském kraji, nejmasivnější projevy znečištění jsou v kraji Olomouckém. Příčinu znečištění zatím hasiči ani ekologové nezjistili, dosud nebyla vyčíslena ani škoda, řekla ČTK mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Hasiči dostali informaci o úniku neznámé látky do toku po 11:00. "Podle místních lidí byla již zhruba kolem 09:00 na toku patrná šedá skvrna. Hasiči na ni ale po příjezdu na místo již nenarazili. Odebrali jsme vzorky vody i uhynulé ryby a zjišťujeme, co znečištění způsobilo," uvedla Hacsiková.

Při předběžných rozborech vody našli odborníci větší množství dusičnanů, zatím ale nezměřili další látky. "Víme, že ryby neuhynuly nedostatkem kyslíku, další varianty se musí prošetřit. Nabízí se jich víc, například ze zemědělství, nebo tam někdo mohl chemikálii vypustit," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Zatím ani není jasné, zda šlo o jednorázový únik. "Nyní na místě sbíráme vzorky vody a uhynulých živočichů," popsal práci hasičů Haid.

Na místě je i zástupce Povodí Moravy. "Došlo k úhynu ryb, mezi nimi byly i kaprovité ryby jako kapři a cejni. Úhyn ryb nastal v úseku od Ivanovic na Hané po Vyškov, kolem Nezamyslic jich bylo hodně. Odebíráme vzorky a obcházíme tok, abychom zjistili zdroj znečištění," řekla ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

K úniku neznámé látky vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji také například v srpnu v Dluhonicích na Přerovsku. V Bečvě se tam objevila černá mazlavá látka. Směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv do toku pronikla na začátku července ze zemědělského družstva v Seničce do řeky Blaty. Závadná látka postupovala řekou a znečistila tok od místa havárie až po ústí do řeky Moravy, zasaženo bylo přes 20 kilometrů. Uhynulo hodně ryb a dalších vodních organismů. Úplná obnova ekosystému v Blatě podle biologa Petra Loyky potrvá několik let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů