Středa, 24. dubna 2024

Synthesia chce po srpnových nehodách zřídit bezpečnostní výbor

Synthesia chce po srpnových nehodách zřídit bezpečnostní výbor

Pardubická chemička Synthesia plánuje, že zřídí bezpečnostní výbor, v němž by zasedali odborníci na krizové řízení nejen z této společnosti, ale i z krajského úřadu či magistrátu. S návrhem seznámil primátorku Pardubic Štěpánku Fraňkovou (Sdružení pro Pardubice) generální ředitel firmy Daniel Kurucz, informoval dnes ČTK magistrát. Impulsem pro vznik výboru byly dvě provozní nehody, při nichž v srpnu unikly do ovzduší škodlivé nitrózní plyny.

Podle závěrů vyšetřovací komise nehody způsobila technická závada filtrovacího zařízení odpadní kyseliny z výroby výbušné vojenské nitrocelulózy. Kvůli závadě na prasklém sítu unikly částice nitrocelulózy do zásobníků s odpadní kyselinou a v kombinaci s extrémně vysokými teplotami v minulém týdnu se začaly částice odpadní nitrocelulózy rozkládat. Při reakci vznikly plyny, které poškodily zásobníky a unikly do ovzduší. Oblak plynů se po druhé nehodě dostal nad Pardubice a Rosice. Město rozhlasem lidem doporučilo, aby zavřeli okna a nevycházeli. Oblak se postupně ve vysokých výškách rozplynul, nikdo nebyl zraněn.

Nový výbor by měl fungovat vedle již existující bezpečnostní rady Synthesie a plnit její zadání směřující ke zlepšení ochrany i informovanosti obyvatel v případě havárie v chemičce.

Továrna již učinila některá opatření pro snížení rizika dalších nehod, celkem chce na tyto investice vynaložit zhruba 70 milionů korun. Častější budou také provozní kontroly při výrobě nitrocelulózy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů