Středa, 24. dubna 2024

Modrá zpráva: Ceny vodného a stočného loni opět vyšší

Modrá zpráva: Ceny vodného a stočného loni opět vyšší

Se souhrnnými údaji o systému vodního hospodářství a péčí o kvalitu vod v loňském roce a s bilancí prostředků vynaložených na činnosti s tím spojené se na svém posledním srpnovém jednání seznámila vláda. V tzv. Modré zprávě jí informace předložil ministr zemědělství Petr Bendl. Pod tímto vžitým názvem Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí každoročně pro vládu připravuje Zprávu o stavu vodního hospodářství ČR v uplynulém roce.

Podle tohoto, vládou schváleného dokumentu nebyl rok 2011 poznamenán žádnou významnější povodňovou situací. Pouze na jaře hladiny některých vodních toků vykázaly 3. stupeň povodňové aktivity. >>Ministerstvo zemědělství poskytlo v minulém roce na odstraňování povodňových škod na vodohospodářském majetku z let 2009 a 2010 celkem 352,45 mil. Kč ze státního rozpočtu. Na programy prevence před povodněmi bylo vynaloženo celkem 1,22 mld. Kč, dále 520,11 mil. Kč na obnovu, odbahňování a rekonstrukce rybníků a výstavbu vodních nádrží. Na podporu zvyšování funkčnosti vodních děl šlo 134,4 mil. Kč,<< uvedl ministr Bendl.

Na výstavbu a obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací byla přiznána podpora v celkové výši zhruba 2,2 mld. Kč, a to jak ve formě dotací, tak v podobě zvýhodněných úvěrů.

V loňském roce bylo v České republice zásobováno z vodovodů pro veřejnou potřebu 9,8 mil. lidí, tj. 93,4 % z celkového počtu obyvatel. V domech připojených na kanalizaci žilo 8,672 mil. obyvatel (82,6 % z celkového počtu). Podle údajů Českého statistického úřadu byla v roce 2011 průměrná cena bez DPH pro vodné 30,80 Kč/m3 a průměrná cena pro stočné 27,90 Kč/m3. Oproti roku 2010 se tak cena pro vodné zvýšila o 5,8 % a cena pro stočné o 6,1 %.

Během roku 2011 procházela zásadním transformačním procesem Zemědělská vodohospodářská správa (ZVHS). Správcovství vodních toků v délce kolem 46 tisíc kilometrů a 512 vodních nádrží z ní přešlo na pět státních podniků Povodí a Lesy ČR, státní podnik. Od 1. 1. 2011 pak byl na šest výše zmíněných podniků převáděn vodohospodářský a provozní majetek v hodnotě zhruba 11,105 mld. Kč.

Cílem transformace bylo posílit integraci správy vodních toků a integrovaného řízení vodních zdrojů v hydrologických povodích ČR a rovněž snížit nároky na státní rozpočet snížením nákladů na údržbu převáděného majetku a na provoz organizace. ZVHS loni ještě spravovala hlavní odvodňovací zařízení a chystala přechod >>zbytkové organizace<< pod Státní pozemkový fond.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů