Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vznikla petice Za obnovu zemědělské krajiny

Vznikla petice Za obnovu zemědělské krajiny

Zemědělská krajina je významně poškozena, apelují na politiky i veřejnost autoři petice Za obnovu zemědělské krajiny. >>Přestože do zemědělství proudí nemalé veřejné prostředky, kvalita krajiny se snižuje,<< připomínají petenti rekrutující se z řad České společnosti ornitologické.

Podle jejich zkušeností se dříve běžné polní rostliny jako chrpa nebo hlaváček letní dnes objevují vzácně. >>Ještě horší jsou dopady na živočichy - v ČR vyhynulo nejvíce denních motýlů z celé Evropy. Za posledních 10 let jsme ztratili 20 % polního ptactva a početnost zajíců či koroptví se pohybuje na pouhých 5-10 % předválečné úrovně,<< konstatují autoři petice s tím, že ani zemědělství už neplní svoji krajinotvornou roli. Rozsáhlé polní celky s nevhodným hospodařením zvyšují erozi půdy.

>>ČR každoročně ztrácí ornou půdu v hodnotě několika miliard korun a obrovské škody vznikají také obcím při odstraňování následků eroze. Špatný vodní režim krajiny vede ke splachům půdy a agrochemikálií, které znehodnocují vodní toky. Zemědělská krajina ztrácí svoji krásu a harmonii, která přispívala ke spokojenému životu obyvatel. Domníváme se, že není dostatečně naplněn článek 7 Ústavy ČR, který říká, že stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství,<< praví se mj. v petici.

Petici už podpořil i předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar. >>Je evidentní, že v zemědělství nelze uplatňovat jen tržní mechanismy. Jsme na rozcestí! Musíme se rozhodnout, přenecháme-li dalším generacím zdevastovanou krajinu s neúrodnou půdou či začneme-li se chovat jako řádní hospodáři ve vlastní zemi. I mezi zemědělci je většina těch, kdo chtějí hospodařit způsoby šetrnými k přírodě i půdě samotné. Musíme jim však vytvořit takové podmínky, aby ohleduplnost k životnímu prostředí zároveň neznamenala ekonomickou sebevraždu,<< tvrdí Petr Šilar.

Text petice je vyvěšen na: www.zemedelska-krajina.cz, kde lze stáhnout podpisový arch, podepsat jej a odeslat petičnímu výboru. Petice má být předána vládě, Parlamentu ČR a ministerstvům zemědělství a životního prostředí.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů