Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

4. září 2012 spustila Evropská komise formální řízení proti ruskému gigantu Gazprom, které by mělo vyšetřit, zda nedošlo k porušení protikartelových pravidel, a zda firma nebránila soutěži na trhu se zemním plynem ve střední a východní Evropě. Tento fakt ale neznamená, že by společnost byla vinna, pouze to, že Komise dala případu prioritu. Komise konkrétně vyšetřuje tři potencionální prohřešky proti férové soutěži na trhu se zemním plynem. Prvním je domněnka, že Gazprom rozdělil trh s plynem tak, že bránil volnému toku plynu přes členské státy, dále, že firma zabránila diverzifikaci dodávky plynu a posledním je tvrzení, že firma nasadila neférové ceny pro zákazníky, čímž svázala cenu plynu s cenou ropy. Více informací naleznete zde.

Rusko chce po desetileté pauze rozšířit flotilu svých atomových ledoborců, které považuje za nezbytnou podmínku pro udržování zimní dopravy v polárních mořích. Koncem roku 2017 má být spuštěn na vodu ledoborec nové generace, který bude využíván nejen v Severním ledovém oceánu, ale i v sibiřských řekách. Oznámila to agentura Interfax.
Cena nového plavidla se podle ruských médií bude pohybovat kolem 37 miliard rublů (23 miliard korun). Nová loď ponese jméno Arktika a její reaktor bude mít výkon 60 megawattů. Další dva podobné modely mají opustit ruské baltské loděnice v letech 2019 a 2020.
Svůj zlatý věk prodělaly atomové ledoborce v éře Sovětského svazu, kdy jich bylo postaveno osm. Po rozpadu SSSR byly nové lodě tohoto typu vyrobeny jen dvě, v letech 1993 a 2007. V polárních vodách jich je v současnosti v provozu celkem šest.

Ve světových průzkumech ohledně kvality života se Indie vytrvale posouvá vzhůru.
Prudký rozvoj ekonomiky vyvažuje citlivý vztah k ochraně přírody. Rozšiřuje se plocha rezervací, které jsou pod správou centrální vlády. Indický nejvyšší soud nedávno dokonce zakázal turistiku ve stanovených zónách tygřích rezervací. Počet tygrů nyní opět roste, ve volné přírodě jich žije 1700.
Výrobci musí dodržovat přísné předpisy. Varováním zůstává tragédie americké společnosti Union Carbide v Bhópálu, která se stala v roce 1984 nejhorší chemickou katastrofou v dějinách, když zahynulo asi sedm tisíc lidí.
Indie ale postrádá cenné suroviny. Jednou z mála výjimek je uhlí. Indie má páté největší zásoby na světě a mezi jeho producenty se řadí na třetí místo po Číně a Spojených státech. Roste počet dolů a uhelných elektráren, které mají uhasit naléhavou poptávku po energii. To ale zase kritizují ochránci přírody.

Republikáni: už bez klimatu
Pro republikány mezi jejich platformami 2008 a 2012 evidentně přestalo existovat globální oteplování. Před čtyřmi roky tomuto jevu věnovali samostatnou a detailní kapitolu s názvem Odpovědnost vůči klimatickým změnám, kde určitě stojí za ocitování její úvod: "Ty samé lidské ekonomické aktivity, které miliardám přinesly svobodu a příležitost, zvýšily obsah uhlíku v atmosféře. A i když množství a dlouhodobé dopady jsou předmětem probíhajícího vědeckého výzkumu, zdravý rozum velí, aby Spojené státy přijaly přiměřené rozumné kroky k omezení dopadu na životní prostředí."
Ovšem letos, poté co se Republikánská strana po nástupy Obamy do Bílého domu a pod vlivem občanského hnutí Tea Party výrazně posunula doprava? V platformě 2012 byste kapitolu o klimatických změnách hledali marně. Republikáni teď naopak kritizují Obamovu administrativu za to, že z takzvaných klimatických změn vyrobila "naléhavé nebezpečí". Dokument dále odmítá jakoukoli případnou legislativu k omezení emisí a mluví "o nejistých příčinách a dlouhodobých efektech fenoménu" klimatických změn.

V Česku letos vznikne 50 až 60 nových bioplynových stanic. Jejich instalovaný výkon se většinou pohybuje kolem 750 kilowattů. Informovalo o tom České sdružení pro biomasu CZ Biom.

Zatímco v Česku končily miliony z hazardu místo u charitativních organizací na účtech pochybných firem, na západ od nás přišli na systém, který ze sázení opravdu udělal dobročinnou činnost. Holandská společnost Novamedia byznysmena Boudewijna Poelmanna provozuje loterii zvanou Postcode Lottery, jejímž smyslem je přimět občany k řešení problémů zdravotnictví a životního prostředí. Polovina veškerých příjmů z loterie proto plyne na dobročinné účely. Za dvacet let svého působení už společnost rozdala přes pět miliard eur nejrůznějším charitám a veřejně prospěšným organizacím.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů