Středa, 24. dubna 2024

NSS definitivně potvrdil pokutu 600.000 za termosky s azbestem

NSS definitivně potvrdil pokutu 600.000 za termosky s azbestem

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Tescoma proti pokutě 600.000 korun za prodej termosek se stopovým množstvím azbestu. Sankci vyměřila Česká inspekce životního prostředí už v roce 2007. Pak ji potvrdilo ministerstvo životního prostředí, od té doby trval soudní spor. ČTK to dnes zjistila z databáze NSS.

Tescoma v kasační stížnosti argumentovala například tím, že se neprokázaly žádné škodlivé následky na zdraví lidí. Podle NSS to ale není pro naplnění skutkové podstaty správního deliktu podstatné.

"Společensky nebezpečné je jakékoliv zvyšování množství azbestu na území České republiky, o čemž ostatně svědčí i všeobecně známá snaha o likvidaci azbestu vyskytujícího se z minulosti a jeho nahrazování jinými, neškodlivými látkami," napsal v rozsudku senát Nejvyššího správního soudu. Tescoma neuspěla ani s výhradami vůči výši pokuty.

Česká inspekce životního prostředí se termoskami zabývala na základě výstrahy ze zahraničí, která přišla prostřednictvím varovného systému Rapex. Inspektoři pak dospěli k závěru, že vlákna minerálu chryzotil, což je jedna z forem azbestu, obsahovalo přibližně 100.000 termosek uvedených na trh v letech 2004 až 2007. Konkrétně se vyskytoval v takzvaných distančních tělískách mezi dvěma skleněnými stěnami. K ohrožení zdraví by teoreticky mohlo dojít jen v případě rozbití termosky.

Tescoma patří mezi mezi významné evropské hráče na trhu domácích potřeb. Sídlí ve Zlíně. Jde o českou firmu bez zahraniční kapitálové účasti. V sortimentu má podle firemního webu asi 2000 položek.

Minerál azbest patří do skupiny silikátů. Vytváří dlouhé tenké vláknité struktury. Dříve se využíval jako protihořlavý materiál, a to například ve stavebnictví. Později vědci odhalili jeho rakovinotvorné vlastnosti a od užívání azbestu se upustilo.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů