Pátek, 19. dubna 2024

Karviná má vyhlášku zakazující pálení listí

Karviná má vyhlášku zakazující pálení listí

V Karviné začne od středy platit nová vyhláška, která zakazuje na území města pálení listí a dalšího rostlinného materiálu. Rozhodli o tom dnes městští zastupitelé. Obdobné nařízení už od letošního května platí i v Bohumíně na Karvinsku. Obě města vyhlášky přijala kvůli špatné kvalitě ovzduší.

Mluvčí magistrátu Šárka Swiderová ČTK řekla, že pálení listí je zakázáno celoročně. Dohlížet na dodržování vyhlášky bude magistrát a městská policie. Za porušení vyhlášky hrozí fyzické osobě pokuta až 30.000 korun, u právnické osoby to může být až 200.000 korun.

"Děláme maximum toho, co můžeme, abychom sami také vylepšili ovzduší ve městě. Zákaz pálení listí je dalším krokem, obzvlášť od podzimu do jara," uvedl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Připomněl, že město pro obyvatelé Karviné zajišťuje v sezóně bezplatný odvoz bioodpadů od domků. Od prosince do února je pak možné tyto odpady přivézt také zadarmo do sběrného dvora technických služeb. "Firmy si pak mohou vybrat kompostárnu, kam tyto odpady dovezou. Bohužel se stávalo, že si lidé stěžovali na sousedy, kteří bioodpad pálí. Tomu chceme nyní zabránit," vysvětlil Hanzel.

Dodal, že město se snaží i dalšími kroky zlepšit kvalitu ovzduší. "Máme vlastní regulační řád pro jednu z karvinských tepláren a její provoz omezujeme v době smogu. Další regulace stanoví krajské předpisy a platí pro všechny ostatní znečišťovatele ve městě," podotkl Hanzel.

Dodal, že město však nemůže využít novou možnost ze zákona o ovzduší, a to vyhlásit nízkoemisní zóny. Karviná totiž nemá obchvat, na který čeká už 20 let. Jediná silnice vhodná pro tranzit vede centrem města. "Kdybychom na ní zakázali provoz starších aut, způsobili bychom kolaps dopravy a zatížili bychom okolní obce, a to není řešení. Řešením je jen obchvat," míní Hanzel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů