Pátek, 19. dubna 2024

(Ne)konec ropného věku

(Ne)konec ropného věku

Před šesti lety vědci varovali před koncem civilizace z důvodu vyčerpání ropných ložisek. Svět biomasy se oproti tomu zdál být prakticky nevyčerpatelný, protože, jak tvrdili experti, pořád existuje množství rychle rostoucích druhů, které jsme se zatím nenaučili využívat. Navíc se produkce rostlin zdála být nezávislou na nevyzpytatelných vládcích v ropných státech a měla vyřešit zemědělskou nadprodukci i problém nedostatku pracovních příležitostí na venkově.

Po letech s finanční krizí, revolucích v severní Africe, hladových bouřích v dalších částech rozvojového světa a spoustě utracených miliard ve vyspělém světě se už civilizace s předponou bionezdá býti až tak sexy. Evropská unie proto dospěla k závěru, že využití rostlin coby součást paliva není tak šetrné k životnímu prostředí, jak se předpokládalo, a že jejich podpora má negativní dopad na produkci potravin. Takže se chystá omezit dotace - ovšem až po roce 2020 a jen tehdy, pokud to schválí vlády členských zemí a unijní zákonodárci.

Návrh omezit dotaci biopaliv je správný. Ale nepostačující. Biopaliva jsou totiž jen jedním z mnoha příkladů, kdy se ohýbá skutečnost za pomoci "vědeckých studií". Zřejmě částečně kvůli mládí a nadšení úředníků. Daleko větší podíl v procesu konání dobra za cizí peníze mají ovšem různé zájmové skupiny, které na dotačním systému vydělávají. Výsledkem jsou dotované parky větrných a slunečních elektráren, které výhledově prodraží elektrickou energii na dvojnásobek. Nebo lány kukuřice a řepky, které v "zájmu" ekologie devastují krajinu a erodují půdu. A také další byznysy, které pod záminkou biov tom lepším případě "jen" vyčerpávají státní pokladny. Stávající dluhová krize je proto výbornou příležitostí, proč s touto politikou skončit. Nejlépe hned, a ne až v roce 2020.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů