Pátek, 19. dubna 2024

Nezabiješ, nezničíš, nepošlapeš

Nezabiješ, nezničíš, nepošlapeš

František Šulgan
Ochránce přírody, odborný pracovník Správy CHKO Beskydy

zaznamenala Kamila Šimková Broulová

Stál jsem kdysi ve frontě v obchodě a přišel ke mně tatínek jednoho ogárka, který ke mně chodil do kroužku. "Vás si budu pamatovat do konce života," říká mi. A já vyděšeně povídám: "Co jsem provedl?" "Byli jsme s klukem na posedu, a když už jsem měl jelena na mušce, zeptal jsem se ho, jestli si nechce střelit. Víte, co mi odpověděl? Nechci, já budu jako pan Šulgan, já je budu chránit."

O šelmy v Beskydech jsem se začal zajímat už před bezmála dvaceti lety s oddílem mladých ochránců Ledňáček, který jsem v Rožnově založil. Měl jsem tehdy dva malé syny a chtěl jsem, aby volný čas trávili nějak smysluplně. První dva roky to byla hra, pak jsme ji začali brát vážně. Letos jsme sčítali zvěř v rámci CHKO už potřinácté.

To se do terénu vydá skupina sedmdesáti proškolených profesionálních i dobrovolných ochránců, každý dostane mapu s vyznačeným úsekem. Ten musíme projít a všímat si pobytových znaků zvířat. Kromě stop a trusu jsou to také zbytky potravy, ulámané větve, poškrábaná kůra nebo i rozhrnuté mraveniště.

Chodím pravidelně od Soláně ke Skálí, z Pusteven kolem Nořící hory a z Velkých Karlovic až ke slovenským hranicím. Hlavní zásadou je vrátit se živý a zdravý, proto si v batohu nosím zásobu jídla a pití a taky baterku, kdybych se v horách zdržel po setmění. Samozřejmě fotoaparát, dalekohled, metr, a k tomu ještě tři kila sádry a dva litry vody. Takový odlitek medvědí stopy má totiž úplně jinou cenu než fotografie. Je to nejkrásnější odměna za veškerou dřinu.

Každé sčítání je ale samozřejmě jen odhadem skutečného stavu. Podle něj žije v současné době v Beskydech deset až patnáct rysů, jeden až pět vlků a do pěti medvědů.
Vyrůstal jsem na malé horské dědině na Kysuci, neměli jsme žádné knížky, žádnou zábavu, ale vychovávali nás k ochraně všeho, co nás obklopovalo, podle jednoduchých pravidel "nezabiješ, nezničíš, nepošlapeš". Toho se držím dodnes.

Nejsem zastáncem snah, aby se všichni dostali všude, i na ta nejcennější odlehlá místa, protože v tom momentě budou zničená. Mnohdy totiž za poznáním nejdou praví milovníci přírody, ale lovci senzací.

Já například nevyhlásím paleontologickou rezervaci, přestože vím, že je na tom území pohřbena unikátní fauna stará desítky milionů let. Kdybych to udělal, přijdou zvědavci, budou je hledat a celou lokalitu zničí.

Takže raději uvádíme, že jsou někde vzácné druhy rostlin a živočichů, ovšem už přesně neoznačíme místo jejich výskytu.

Jak se tam dostat
Z parkoviště Gruň se vydejte směrem na Bílý Kříž, k chatě Švarná Hanka půjdete 2,5 km.

Praktické info
Přednáška F. Šulgana o velkých šelmách v Beskydech proběhne v rámci akce Evropská noc vědců 28.9. na Gruni - chata Švarná Hanka

Vstupné: zdarma
www.beskydy.ochranaprirody.cz
www.ursus.cz

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů