Středa, 24. dubna 2024

Nejlepší projekty udržitelných staveb

Nejlepší projekty udržitelných staveb

Společnost VELUX Česká republika vyhlásila výsledky 1. ročníku studentské soutěže Active House Award, zaměřené na návrhy projektů udržitelných staveb v aktivním standardu. Konala se pod záštitou MPO ČR, partnery byly ČVUT Praha, Česká rada pro šetrné budovy, Galerie Jaroslava Fragnera a Institut pro aktivní domy, o.s.

Kritérii pro hodnocení soutěžních prací byly kvalita vnitřního prostředí budovy z pohledu využitelnosti dispozice, množství denního světla v interiéru a zajištění ventilace; vliv na životní prostředí z pohledu architektonického zpracování, urbanismu, použitých materiálů a využití obnovitelných zdrojů. Třetím kritériem byla energetická efektivita, resp. nulová bilance spotřeby energie v rámci celoroční bilance. Pro kvantitativní hodnocení zmíněných kritérií byl využit preSBToolCZ, který je národním hodnoticím nástrojem pro kvalitu budov a vyjadřuje udržitelnost stavby.

Z přihlášených projektů z Česka a Slovenska ocenila mezinárodní odborná porota celkem 7 soutěžních prací. Vítězem kategorie novostaveb se stal projekt studentek Fakulty stavební ČVUT v Praze Kristýny Klucové a Pavlíny Šmejkalové. Soutěžní návrh rodinného domu s ateliérem v Mělníku výborně kombinuje nízkoenergetické řešení s využitím obnovitelných zdrojů energie. Zvolené konstrukční materiály jsou především na bázi dřeva a projekt řeší i využití dešťové vody. V kategorii rekonstrukcí zvítězil návrh studentů Juraje Kačenky a Evy Bírové z Fakulty architektury VUT v Brně, kteří se pustili do velmi aktuálního tématu rekonstrukce panelového domu.

Byly uděleny také dvě zvláštní ceny. První z nich putovala do rukou Norberta Obršála z Fakulty architektury VUT v Brně za projekt s názvem Městotvorný dům. Druhou zvláštní cenu získal student Fakulty architektury VUT v Brně Kryštof Foltýn za návrh komfortního bydlení nad městem.

Kromě cen ve dvou hlavních kategoriích a dvou zvláštních cen byla v soutěži udělena také tři čestná uznání: za projekt rodinného domu Activ House Lichnov dvojici studentů Fakulty architektury a stavební na ČVUT v Praze Tereze Podolské a Jiřímu Horskému, dále studentům Fakulty architektury VUT v Brně Miloši Hradcovi a Jiřímu Jaškovi za návrh rodinného domu. Třetí čestné uznání získal projekt Jaroslava Matouška z Fakulty architektury VUT v Brně za dům zapuštěný do svahu ve Svaté Kateřině. Cenu partnera soutěže, Institutu pro aktivní domy o.s., si odnesl Michal Mázl z Fakulty stavební VUT v Brně za práci s názvem Centrum ekologických aktivit města Mostu.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů