Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská unie omezí používání biopaliv založených na zemědělských plodinách. Obává se, že tato paliva jsou méně šetrná k životnímu prostředí, než se předpokládalo, a že jejich podpora má negativní dopad na produkci potravin. Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu legislativy EU. Plán počítá s odstraněním veškerých státních dotací na biopaliva vyráběná z produktů zemědělství jako pšenice či cukr poté, co v roce 2020 vyprší současná legislativa. Ještě ho ale musejí schválit vlády členských zemí EU a unijní zákonodárci.

Česko má dlouhou tradici energetického strojírenství. Své výrobky nyní dodává do všech koutů světa. Plzeňská Škoda Power tak například dodává turbíny pro elektrárnu na biomasu ve švédském Lundu v hodnotě 300 milionů korun, ve stejné hodnotě dodá do Indie zase turbosoustrojí o výkonu 127 MW. Převážně v jaderném strojírenství se pak pohybuje firma Škoda JS - ta se mimo jiné od roku 2009 podílí na dostavbě 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku o objemu okolo jedné miliardy korun. Desítky firem v Česku působí i v rámci subdodavatelského řetězce velkých evropských i mimoevropských energetických projektů. Prakticky všechny navíc doufají, že si utrhnou kus sousta i při dostavbě dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín, což je zakázka v celkovém objemu 150 až 200 mld. Kč.

Biojarmark
18. 9.
CHRUDIM, RESSELOVO NÁMĚSTÍ
www.paleta.cz
Nakupte čerstvou zeleninu, ovoce, sýry, maso a další produkty od ekologických pěstitelů. Podpoříte tak nejen své zdraví, životní prostředí, ale i místní ekonomiku. Většina ze zúčastněných pěstitelů obdělává půdu východních Čech. Kromě nákupu vás však čeká i zajímavý program. V dílnách si budete moci vyzkoušet dojení, mlácení a mletí obilí nebo třeba tkaní či předení. Chybět nebude ani hudba a divadlo.

Mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2012 se koná ve dnech 20. a 21. září 2012 v Lednici. Exkurze zavedou účastníky na farmy do Rakouska, na Slovensko, do jižních Čech a na Vysočinu, aby poznali, jak se promítne Společná zemědělská politika v praxi farem. Pro trasy B (Slovensko) a A (Čechy) se ještě mohou zájemci přihlásit do pátku 14. září na internetových stránkách konference. Exkurze na české farmy se živočišnou výrobou jsou zdarma.

Monini, italský výrobce extra panenských olivových olejů, nyní přichází na český trh s novinkou v podobě extra panenského olivového oleje Bios v certifikované bio kvalitě. Olej má přirozenou barvu, chuť a vůni. Bios je ideální pomocník především ve studené kuchyni při dochucování pokrmů přímo na talíři. Veškeré olivy použité k výrobě Biosu pochází z ekologického zemědělství, kde je přísně dodržován zákaz syntetických hnojiv. Olivy jsou sklízeny a dále zpracovávány s nejvyšší péčí.

Od začátku září 2012 zavádí společnost Wienerberger cihlářský průmysl, a.s., ve spolupráci s firmou VEMEX s.r.o. v areálu cihelny Jezernice u Lipníku nad Bečvou neveřejnou plnicí stanici CNG. Jako první z výrobců v oblasti keramického průmyslu tak spustí tento pilotní projekt a zprovozní stanici na stlačený plyn. Manipulaci palet pro expedici i výrobu budou nově zajišťovat vysokozdvižné vozíky Linde na CNG pohon, což znamená nejen úsporu kolem milionu Kč za rok, ale hlavně unikátní ekologický projekt.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů