Čtvrtek, 25. dubna 2024

Co mají společného laser, robot a plevel?

Co mají společného laser, robot a plevel?

Dalo by se říci, že vůbec nic. Podle Laser Zentrum Hannover LZH a oborového svazu Biosystemund Gartentechnik je to ale trochu jinak, což vysvětlují i následující řádky.

Plevel, i když je to mnohdy užitečná bylinka, je samozřejmě nežádoucí na mnoha místech, kde se cíleně něco pěstuje. Většinou se proti němu bojuje dostupnými herbicidy, které by měly pamatovat na ekologii a nepoškozovat okolní prostředí. Není to vždy ideální. Záleží ale i na jejich dávkování, pokud se to přežene, už se může nějaký negativní vliv na půdní vrstvy nebo povrchovou vodu projevit. Na Leibniz Universität, která je organizátorem pokusů s laserem, se proto při spolupráci s LZH dospělo k závěru, že nejlepším ekologickým "herbicidem" by mohl být laser, respektive laserový paprsek, který okolní prostředí nikterak nepoškozuje.

Laser zahradníkem

Výzkum v tomto směru ukázal na vhodnost CO2 laseru s vyzařováním na vlnovém rozsahu ve střední infračervené oblasti 10,6 mikrometrů. Vhodné období pro likvidaci plevele je ještě v jeho zárodku, kdy na tento úkon postačí energie paprsku kolem 35 J. Navíc laser s vyzařováním v IR oblasti působí i teplem. Pro skutečnou realizaci se však musí vycházet z místních podmínek. Většinou se jedná o zásahy ve skleníkovém prostředí, kde je vhodné použít laser s řízením paprsku přes zrcadlovou soustavu galvanoskeneru. Přesnost zásahu postačuje 1 mm. Celý postup se dá i programovat a ovládat přes vhodný robot a senzorickou soustavu.

AUTOR: Jiří Šmíd

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů