Čtvrtek, 28. března 2024

Intel Labs se vrací do budoucnosti

Intel Labs se vrací do budoucnosti

Intel Labs otevřela dveře zástupcům médií a analytikům, kteří mohli navštívit desátou výroční konferenci s názvem Výzkum u společnosti Intel. Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, zde představil aspekty budoucnosti - více než dvacet inovativních výzkumných projektů.

Prezentace na výstavě byly rozčleněny do čtyř interaktivních zón propojených interdisciplinárním Centrem udržitelného života, které zkoumá inteligentní město, chytrý dům a kancelář budoucnosti. Zóny vypadají takto:

Můj život: Úsporné technologie ovládané gesty budou znamenat revoluci v bydlení. Technologie postavené na bázi čidel zajistí zabezpečení obydlí bez nutnosti používat klíč. Dále byla představena technologie umožňující zobrazovat digitální obsah a vstupovat s ním do interakce na površích, jako je zeď, strop nebo pult.

Můj vůz: Inovace se zaměřují na propojení mezi lidmi, silnicí a informační dálnicí, přičemž jejich účelem je nabídnout vyšší uživatelský komfort. Byl představen prototyp systému světlometů, které řidiči umožní vidět skrze déšť. Systém používá software a vizuální architekturu Intel.

Má práce: Lepší schůzky, spolehlivé služby v režimu cloud a vizuální analytické nástroje jsou příslibem změny způsobu, jímž pracujeme. Nástroj Smart Meeting Assistant podpoří rozhodování.

Technické základy: Základní inovace, jež budou definovat podobu budoucích zařízení a webových stránek a budou sloužit jako vstupní brány k budoucímu uživatelskému komfortu: vyhledávání na internetu ve 3D za použití technologie River Trail, nové postupy na ochranu privátních uživatelských dat v režimu cloud, kdy uživatel bude svou totožnost prokazovat za pomoci technologie rozpoznání obličeje.

Udržitelný život: Technologie a služby poskytnou možnost vstupovat do plynulé interakce v důvěryhodném prostředí. Společnost Intel Labs vyvinula řadu čidel, softwarových agregátorů, aktuátorů a rozhraní, jež mohou tyto problémy řešit. Představeny byly technologie, které řídí a kontrolují využití energie v domácnosti. Speciální čidla vyvinutá Intelem pomáhají řešit problémy s dopravními zácpami, kvalitou vody a ovzduší.

Od výzkumu ke skutečnosti

Přes dvě desetiletí vyvíjejí výzkumní pracovníci Intelu přelomové technologie, které nově definují uživatelskou zkušenost s počítačem. V roce 2001 Intel založil divizi dnes známou jako Intel Labs. V roce 2003 se konal první ročník akce Výzkum u Intelu, na níž byly představeny rozmanité výzkumné projekty z celého světa. Letos pořádaná akce je jubilejní desátá a Intel na oslavu kulatého výročí vytvořil digitální prezentaci připomínající deset nejvýznamnějších technologií, které v Intel Labs vznikly v uplynulých letech a byly zabudovány do produktů Intel. Tyto technologie (Thunderbolt, Intel Atom, Intel Wireless Display a další) vytvořily novou úroveň uživatelského komfortu a funkcí produktů výpočetní techniky.

Justin Rattner představil i sedmé výzkumné centrum Social, orientované na sociální sítě a vůbec první partnerství s univerzitou, které se zaměří na projektování uživatelské zkušenosti. Social sídlí na University of California v Irvinu a jeho součástí je partnerství s výzkumnými skupinami na dalších univerzitách. Stejně jako další výzkumná centra - která pokrývají oblasti velkých dat, cloud computingu, integrovaných počítačů, vizuální výpočetní techniky, počítačového zabezpečení a pervazivní výpočetní techniky - i nové středisko bylo navrženo pro úzké propojení s akademickou sférou.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů