Čtvrtek, 25. dubna 2024

KRAJINOU VELKOMEZIŘÍČSKA I SVĚTEM BEZOBRATLÝCH

KRAJINOU VELKOMEZIŘÍČSKA I SVĚTEM BEZOBRATLÝCH

Velké Meziříčí - V okolí Velkého Meziříčí vznikly nové naučné stezky. Začínají ve Velkém Meziříčí a prochází podél toku i nad údolími řek Oslavy a Balinky. Pět tras připravilo Město Velké Meziříčí ve spolupráci s Chaloupkami za finanční podpory Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod.

Tři delší stezky Balinským a Nesměřským údolím nabízejí návštěvníkům zamyšlení nad krajinou Velkomeziříčska. Na téměř čtyřiceti kilometrech potkáte patnáct panelů vyprávějících o přírodě a člověku, o říčních údolích, o loukách, pastvinách, polích, rybnících i lesích. Hrbolaté polní cesty vás nejspíš občas donutí sesednout s kola, odměnou vám bude řada možná dříve nepoznaných pohledů na údolí řek Oslavy a Balinky.

výletPro rodiny s dětmi jsou připraveny dvě kratší trasy. Modrá stezka Nesměřským údolím s netradičním putováním světem bezobratlých, při kterém si můžete vyzkoušet i porovnat svoje smyslové vnímání s vybranými živočichy. Také dříve vybudovaná červená stezka Balinským údolím se může pochlubit novými panely, na kterých si děti vyzkouší, jak například funguje mlýn, nebo si prohlédnou říční dno.

Podrobnější informace o nově vybudovaných naučných stezkách získáte na informačním centru města Velké Meziříčí nebo na webových stránkách www.mestovm.cz, které budou spuštěny do konce září. Tuto neděli (16. září) se můžete zúčastnit cyklovýletu, který vás provede nesměřskou trasou. Sraz účastníků je ve 13:30 u kašny na náměstí ve Velkém Meziříčí. Slavnostní otevření naučných stezek proběhne v neděli 30. září.

Více informací poskytne:
Jana Audy, 737 079 075, jana.audy@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů