Čtvrtek, 28. března 2024

Navzdory houbařské nouzi vystavují v Šumperku 185 druhů hub

Navzdory houbařské nouzi vystavují v Šumperku 185 druhů hub

Celkem 185 druhů hub si mohou lidé prohlédnout na výstavě, která dnes začala ve Vlastivědném muzeu v Šumperku. Počet shromážděných hub pořadatele mile překvapil, neboť letošní sezona je na houby kvůli suchu velmi chudá. Výstava živých hub potrvá do soboty, do té doby by se počet prezentovaných druhů mohl dostat až k obvyklému číslu 200. Mezi exponáty nechybějí ani vzácné kousky. Vedle živých hub zájemci uvidí i jejich fotografie, autorkou je ostravská mykoložka Helena Deckerová.

"Sbírali jsme houby od Litovelského Pomoraví až po Hrubý Jeseník na několika stanovištích. Na každém byly jiné druhy hub, i když v malém množství. Dokonce vystavujeme asi 30 druhů, které v uplynulých 12 letech na výstavě ještě nikdy nebyly. Museli jsme sbírat podél potoků a ve vlhčích lesích ve vyšších nadmořských výškách," řekla dnes ČTK kurátorka Magda Zmrhalová.

Lidé si mohou prohlédnout například i vzácný lanýž letní, ten si ale pořadatelé uchovali z loňského roku. Z čerstvých méně hojných hub představují například hřib bronzový a hřib plavý. "K vzácným houbám patří mimo jiné i klouzek bílý, který jsme našli těsně před výstavou v parku před muzeem. Vzácné druhy jsou i mezi dřevokaznými houbami," doplnila Zmrhalová.

Na výstavě funguje i mykologická poradna. Zatímco čerstvé houby si mohou zájemci prohlédnout jen do soboty, výstava fotografií hub potrvá až do počátku listopadu.

V uplynulých letech se na výstavu každoročně podařilo získat kolem 200 druhů hub, rekord byl 240 druhů. Kvůli nedostatku hub se výstava nekonala jen jednou, a to v roce 2003. Loňský rok byl také nepříznivý, ale nakonec dali mykologové dohromady téměř 200 druhů.

Výstava hub se 21. a 22. září uskuteční také v Přerově. V doprovodném programu budou přednášky například o léčivých houbách či o muchomůrkách, fotografie hub a mykologická poradna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů