Čtvrtek, 25. dubna 2024

Experti zveřejnili seznam 100 nejohroženějších přírodních druhů

Experti zveřejnili seznam 100 nejohroženějších přírodních druhů

Seznam stovky nejohroženějších přírodních druhů na naší planetě zveřejnil dnes Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN). Dokument, který je prvním seznamem tohoto typu, byl vydán u příležitosti konání Světového kongresu ochrany přírody, který za přítomnosti více než 8000 vládních činitelů, zástupců nevládních skupin, vědců i podnikatelů ze 170 zemí proběhl od 7. do 15. září v jihokorejském Čedžu.

Seznam je dílem 8000 vědců, kteří identifikovali živočichy, rostliny a houby ze 48 zemí, jimž nejvíce hrozí nebezpečí vyhynutí.

Atraktivní živočichové ze seznamu, jako kupříkladu nosorožec jávský, lenochod trpasličí, gibon hainanský či leguán jamajský jsou sice podle vědců kriticky ohroženi, ale možná mají lepší podmínky k přežití než méně "charizmatické druhy", uvedli autoři zprávy.

O lvech a pandách se mluví všude, ale co třeba čolci, tážou se vědci, kteří do seznamu zahrnuli také čolka luristánského, jenž žije v jediné lokalitě na světě v íránských horách.

Jen málo lidí podle zprávy zajímá také osud skřivana sidamského žijícího v Etiopii a singapurského sladkovodního kraba Johora singaporensis. Experti se dále obávají o osud řady rostlin a hub, které podle nich nebudou zachráněny, jelikož nejsou lidstvu nijak zvlášť prospěšné, a nepřitáhnou tudíž požadovanou pozornost veřejnosti.

"Více než polovině (ze stovky nejohroženějších druhů) je věnována minimální či nulová pozornost. Dárci totiž stále více hodnotí přírodu podle toho, co pro nás může udělat. Jednotlivé druhy a jejich životní prostředí jsou tak posuzovány na základě služeb, které lidstvu poskytují," prohlásil Jonathan Baillie z Londýnské zoologické společnosti. "Pro ekology je pak čím dál složitější chránit nejohroženější druhy na planetě," dodal.

"Všechny druhy mají pro přírodu svou hodnotu, a tudíž mají hodnotu i pro lidstvo. Ačkoli hodnota některých druhů nemusí být na první pohled patrná, všechny druhy ve skutečnosti svým způsobem přispívají ke zdravému fungování naší planety," podotkl Simon Stuart z IUCN.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů