Pátek, 29. března 2024

Povodí Odry buduje ochrannou hráz v Bohumíně-Vrbici

Povodí Odry buduje ochrannou hráz v Bohumíně-Vrbici

Státní podnik Povodí Odry zahajuje realizaci stavby ochranné hráze v Bohumíně-Vrbici. Hráz ochrání obyvatele, nemovitosti a infrastrukturu Bohumína-Vrbice před povodněmi na Odře a Orlovské Stružce. Bohumín a jeho místní část Vrbice byly zejména v roce 1997 a 2010 povodněmi silně poznamenány.

Výsledkem dlouhé a náročné přípravy projektu nazvaného "LB hráz na Orlovské Stružce - alternativa č. 2, Bohumín-Vrbice, km 0,000-2,000, stavba č. 5602" je návrh protipovodňové ochranné hráze, která ochrání zastavěnou část Bohumína-Vrbice před povodněmi na řece Odře a Orlovské Stružce do výše návrhové hladiny 201,74 m n. m. (odpovídá dnešní Q100) s převýšením 0,5 metru. "Současná míra ochrany Vrbice je na úrovni přibližně Q5-10. Trasa nové ochranné hráze začíná na levém břehu Orlovské Stružky u železniční trati z Bohumína do Ostravy, kopíruje levý břeh Stružky a poté se odklání podél břehu Vrbického jezera směrem na Ostravu a na konci zástavby Vrbice se zavazuje do násypu silnice II/647," říká k plánované realizaci stavby Radomír Doležel z investičního odboru s. p. Povodí Odry.

Samotná ochranná hráz je navržena jako zemní těleso s jílovým těsněním na návodní straně hráze, celková délka hráze je 1735 metrů. Šířka koruny hráze bude 3,5 metru se zpevněním, sklon svahů je 1:2-2,5, výška hráze je závislá na konfiguraci terénu a pohybuje se v rozmezí 0,5-2 metry, v místě sníženého břehu jezera na okraji Vrbice dosahuje výška až čtyř metrů. Na břehu Orlovské Stružky bude zemní hráz podél zástavby nahrazena v délce přibližně 100 metrů betonovou zídkou s hrazeným prostupem nad shybkou vodovodu. Pro přejezd přes hráz budou v místech křížení se stávajícími komunikacemi vybudovány zpevněné přejezdy.
Financování stavebních nákladů akce je zajištěno prostřednictvím programu Ministerstva zemědělství ČR "129 120 Podpora prevence před povodněmi II". Náklady na provedení stavby mírně převyšují částku 51 milionů Kč. Realizace stavby bude zahájena 18. září 2012, kdy bude staveniště předáno dodavateli, s plánovaným ukončením v srpnu příštího roku.


Bližší informace:
Ing. Čestmír Vlček
obchodní ředitel
Povodí Odry, státní podnik
Tel.: 724 273 444
E-mail: cestmir.vlcek@pod.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů