Pátek, 29. března 2024

Poslanci rozhodují o nové Zelené úsporám

Poslanci rozhodují o nové Zelené úsporám

Již v příštím roce mohou první české domácnosti a obce dostat od státu peníze na zateplování domů nebo výměnu kotlů z programu, který naváže na úspěch Zelené úsporám. Návrh právě v těchto dnech schvaluje Poslanecká sněmovna.

Hnutí DUHA loni navrhlo, aby vláda na nový Program energetické nezávislosti vyčlenila peníze z prodeje povolenek ke znečišťování průmyslovým podnikům [1] - a sněmovna už takové řešení má na stole. Takzvané druhé čtení proběhne zítra (v pátek 21. 9.).

Poslanci projednávají vládní návrh zákona o obchodování s emisními povolenkami, který určuje využití miliardových výnosů, včetně podpory energetických renovací budov.

Program pomůže domácnostem i městům a obcím se zateplením domů, výměnou oken či vybavením domů moderními kotli na biomasu, solárními kolektory na střechách a podobně.

Příležitosti jsou enormní. Rozumné možnosti k zateplování českých domů činí dvakrát více než množství energie, která by se získala prolomením limitů těžby, rozšiřováním uhelných dolů a bouráním dalších obcí na Mostecku. Ekonomice pomůže také snížení účtů za vytápění a vytvoření tisíců pracovních příležitostí ve stavebnictví a výrobě potřebných materiálů a technologií.

Nezávislá studie, kterou Hnutí DUHA zadalo, uvádí, že energetická renovace budov může českým domácnostem, obcím a firmám ušetřit 39 miliard korun ročně na účtech za vytápění [1].

Návrh zákona, který předložil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, počítá s tím, že třetinu výnosu z prodeje povolenek dostane Státní fond životního prostředí. Ministr přitom už řekl, že hlavní prioritu bude mít program energetických renovací budov.

Použití výnosů z prodeje povolenek ke znečišťování na program navazující na Zelenou úsporám prosazuje Hnutí DUHA spolu se Svazem měst a obcí, Svazem podnikatelů ve stavebnictví i Svazem českých a moravských bytových družstev.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl:

"Řada domácností čeká na pokračování Zelené úsporám, aby mohly investovat do vylepšení svých domů a srazit účty za teplo. Každý může mít teplý, pohodlný a zdravý domov - a zároveň tak omezíme naši závislost na uhelných velkodolech i na plynu z Ruska."

Ekonomové Miroslav Zámečník - člen NERV - a Tomáš Lhoták spočetli, že jedna koruna státních investic do programů energetické renovace budov vytvoří v ekonomice dvě až tři koruny hrubého domácího produktu. Každá koruna zároveň přinese státnímu rozpočtu 1 - 1,20 Kč na daních z rozhýbaných investic [2]. Peníze od znečišťovatelů tedy stát využije daleko účelněji, dá-li je přímo do programů energetických úspor, než když je utopí ve státním rozpočtu.


Poznámky:

[1] Podrobnosti v tiskové zprávě:
hnutiduha.cz

[2] Miroslav Zámečník a Tomáš Lhoták: Srovnání makroekonomických dopadů národních programů pro zvyšování energetických standardů budov s jinými, státem financovanými alternativami, www.sanceprobudovy.cz

Kontakty:

Karel Polanecký, 737 666 968, karel.polanecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů