Čtvrtek, 18. dubna 2024

Z hlíny vykopané z londýnských tunelů vzniká přírodní park

Z hlíny vykopané z londýnských tunelů vzniká přírodní park

Mokřady na ostrově Wallasea se stanou s 670 hektary největší umělou rezervací v celé Evropě.

Tisíce tun zeminy, vytěžené při stavbě nových železničních tunelů, se stěhují na ostrov Wallasea východně od Londýna. Britové začali tento týden nedaleko pobřeží s budováním rozsáhlého mokřadu, který se stane největší uměle vytvořenou rezervací v Evropě.

Půda z londýnského železničního projektu Crossrail pomůže podle listu The Independent zaplnit rozsáhlé plochy, které se nyní nalézají pod hladinou moře. Celá rezervace má být podle britských přírodovědců dokončena v roce 2020. Obsáhne plochu 670 hektarů a britskou pokladnu vyjde na 50 milionů liber.

"Plán na rezervaci v okolí ostrova Wallasea je příkladným a odvážným plánem pro 21. století," prohlásil Paul Forecast, ředitel Královské společnosti pro ochranu ptactva. Spolupráce ochranářů a stavebníků podle něj umožní navrátit pobřeží některé unikátní přírodní druhy, které v místech dříve měly domov.

V rámci celého železničního projektu Crossrail, který spojí moderními tratěmi pro rychlovlaky východní a západní část Londýna, včetně letiště Heathrow, nejde o nijak významnou sumu. Crossrail se s odhadovými náklady ve výši 16 miliard liber zřejmě stane zdaleka největším stavebním projektem v současné Evropě.

Ani vybudování rezervace ale není úplně jednoduchým podnikem. Kvůli jejímu vzniku se například musí přestěhovat příbojová hráz blíž k pobřeží. Původní vlnolam už před šesti lety dělníci na několika místech prolomili, aby do vybraného území vpustili mořskou vodu. Další likvidace stovky let starých masivních hrází budou pokračovat.

Na místech, která jsou dnes až dva metry pod hladinou moře, naopak začali s budováním umělých náspů. Stavebního materiálu bude dostatek. Z projektu Crossrail poputuje na místo zhruba 4,5 milionů tun zeminy. Pro její dopravu zkonstruovali Britové velkokapacitní nákladní loď. V době vrcholících prací poputuje směrem k ostrovu až deset tisíc tun zeminy denně.

Umělé mokřiny, laguny a mělčiny se tam mají stát útočištěm stěhovavých ptáků, stejně jako mnoha vzácných říčních i mořských živočichů. Podle vědců tady najde na březích úkryt mnoho přilétajících hvízdáků, divokých hus a kolih, v mořských mělčinách zase hejna okounů, sleďů a platýsů.

Při pobřeží se bude mísit voda Severního moře se sladkou vodou z ústí menší řeky Crouch. Vznikne tak unikátní umělý ekosystém.

Má pro oblast význam. "V posledních 400 letech bylo pobřeží systematicky devastováno, s tím, jak se rozrůstal Velký Londýn," vysvětlil ochranář Graham Wynne. "Nyní oblast vracíme přírodě," řekl listu The Daily Telegraph.

Pokud by vláda neschválila projekty, jako je rezervace Wallasea, v příští dekádě by se při pobřeží Essexu vytratily stovky hektarů bažin a mořských lagun. Takto se podařilo nepříznivý trend zastavit.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů