Čtvrtek, 28. března 2024

V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI PROBĚHNE AKCE NAJDI SI SVŮJ ČERVENÝ KONTEJNER

V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI PROBĚHNE AKCE NAJDI SI SVŮJ ČERVENÝ KONTEJNER

Několik příštích dní se v Moravskoslezském kraji ponese v duchu třídění a recyklace elektroodpadu. Do vybraných měst zavítá zábavně-osvětová akce Najdi si svůj červený kontejner. Akce lidem připomene možnosti třídění elektroodpadu a napoví, kde najít červený kontejner na drobné elektro. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet mnoho doprovodných disciplín a hlavně soutěžit o mobilní telefon a další ceny.
Akce má především zábavný charakter. Pobavit se diváci mohou netradičními disciplínami, jako je kličkování mezi elektrospotřebiči na speciální asekoloběžce, hod mobilním telefonem na cíl či detektivní pátrání po nejbližším červeném kontejneru. Pro nejmenší bude připraven obří nafukovací skákací kontejner. Na akci lze také přinést jakékoliv spotřebiče k recyklaci. Každý, kdo tak učiní, bude zařazen do slosování o zbrusu nový mobilní telefon. Další možností jak ho vyhrát, je přinést co nejvíce starého elektra. Po skončení celého turné ASEKOL vylosuje snaživce, který přinesl nejvíc kusů spotřebičů. Výhru si vítěz převezme na místě, nebo obdrží poštou.
Návštěvníci se na akci také dozvědí, kde jsou v jejich městě umístěny červené kontejnery, a jak je mohou využívat. Vzhledem k následné recyklaci zařízení, díky níž lze opětovně využít až 80 % každého spotřebiče, je totiž velmi důležité, aby lidé přesně věděli, co se do kontejnerů smí vyhazovat, a co naopak ne.
Kde a kdy se akce koná?
Město
Místo
Datum
Frýdek-Místek
Park B. Smetany
20. 9.
Havířov
Šumbark - náměstí Moravská
24. 9.
Karviná
Masarykovo náměstí
25. 9.
Opava
Dolní náměstí
26. 9.
Akci Najdi si svůj červený kontejner pořádá nezisková organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu a je také provozovatelem červených kontejnerů. "Touto akcí chceme rozšířit povědomí nejen o červených kontejnerech, ale i o nutnosti třídit elektro obecně. Zejména drobné spotřebiče totiž stále končí ve směsném odpadu, přitom právě díky červeným kontejnerům je jejich třídění mnohem jednodušší," říká Jitka Šimková, manažerka projektu. "Chceme zároveň poděkovat těm, kteří už kontejnery využívají, a proto jsme si pro ně připravili bohatý program a soutěže o zajímavé ceny," dodává Šimková.
Více informací o akci na www.cervenekontejnery.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů